Статии

Как да създадем приветливи открити пространства

Да накараме клиента или служителя да се чувства в безопасност и същевременно да има усещане за уютност и приветливост в условията на пандемията от COVID-19, е едно от предизвикателствата пред фасилити мениджърите и компаниите, които стопанисват различни офис и търговски площи и сгради. Един от начините за приветстване на клиенти и служители, е облагородяването на външното пространство и превръщането му в зелена зона за релакс. „Ако можете да създадете някакъв вид удобство на открито, мисля, че това ще бъде едно от онези неща, които наистина биха могли да предизвикат повторното посещение от страна на клиента“, казва Гиб Дърдън, вицепрезидент по бизнес развитието в HighGrove Partners, LLC. „Това е може би един от най-ефективните начини, по които да използвате пространството около имота, като същевременно ще създадете и зона, в която могат да се събират клиентите и служителите, като осигурявате и достатъчно пространство помежду им“.

Избор на правилното място

Ако все още нямате обособена външна зона за релакс, е важно да разгледате предварително някои елементи, като например наличието на сянка, отводняване, площ. „Всеки офис или пространство има потенциал да приюти външна зона за отдих“, казва Дърдън. „Потърсете част от имота, която има достатъчно сянка през деня, за да не е нужно да инвестирате допълнително в поставянето на чадъри, сенници или други съоръжения за осигуряване на сянка“. Според Дърдън е важно да се избере и зона, която е сравнително „плоска“. Според него най-важният елемент обаче, е преминаването през процеса на проектиране, за да се проучат възможностите, които имотът предлага. „Използвайте компания с голям опит и заедно преминете през процеса на проектиране и обсъждане, за да сте сигурни, че сте избрали правилното пространство и сте го оползотворили по най-добрия начин“, казва Дърдън.

Привличане на хора

Изграждането на камини например, може да помогне за привличането на хора, но тази практика не е популярна навсякъде по света. Използва се най-често от американски компании, които влагат много средства в облагородяването на външните пространства и ги използват за провеждане на тиймбилдинги и сбирки на служителите по-често. Според Дърдън друго е по-важно и това е оборудването на външното пространство с USB портове за зареждане на различни устройства, както и наличието на Wi-Fi връзка, като така външното пространство може да се превърне и в постоянно работно място за служителите през по-топлите месеци, както и да служи за промяна в атмосферата по време на обедната почивка. „Служителите могат да се откъснат от офис работата за малко и да излязат навън. Дори могат да продължат работата си навън. Смяната на работната среда от време на време, е нещо много хубаво и повишава полезността и ефективността на служителите“.

Изграждането на зелени пространства

Един от най-добрите начини за ефективно използване на свободната площ извън офиса, е изграждането на градини и зелени площи, което ще повиши ефективността на служителите, ще увеличи спокойствието им по време на работа и ще има терапевтично действие в по-натоварените работни дни. Зелените площи привличат клиентите, като създават за тях „безопасна зона“ за комуникация, сключване на сделки и провеждане на преговори. Зелените пространства служат за разнообразяване на иначе строгата офис и бизнес среда, в която служители и клиенти прекарват голяма част от времето си всеки ден.

Бързи решения за външните пространства

При липса на повече време за осъществяване на мащабни проекти за външните пространства, можете да се спрете на нещо по-минималистично, но същевременно достатъчно ефективно и полезно. Един от вариантите е да се добавят пешеходни площи за разходка по време на обедните почивки, което ще намали стреса от работния процес и ще повиши в пъти ефективността на служителите. „Хората обичат да знаят, че имат възможност за физическа активност по време на работния ден“, казва Дърдън. „Често при посещенията ми на различни сгради и имоти виждам хора, които се разхождат по паркинга, което не е най-удобното място за разходка и разтоварване. Така че създаването на обособена пешеходна зона е изключително удобно и ефективно. Дори не е необходимо зоната да бъде павирана или със специална настилка. Достатъчно е да се насипе чакъл или да се постави някаква твърда дървесина“, казва още той.