Статии

Две словенски общини са първите европейски градове със сертификат за нулеви отпадъци

Zero Waste Europe (ZWE) инициира програмата Zero Waste Cities и Zero Waste Cities Certification с цел ускоряване на прехода към нулеви отпадъци и прилагането на кръговата икономика в европейските градове. Сертифицирането се извършва от спинофа Mission Zero Academy (MiZA) на ZWE. След успешното изпълнение на своите планове за нулеви отпадъци, две словенски общини – Блед и Горе – бяха одитирани от трета страна експерт за нулеви отпадъци, назначен от MiZA. Те доказаха ефективността на напредъка си в прилагането на мерки за нулеви отпадъци и кръгова икономика и получиха статут на сертифицирани градове с акредитация две звезди.

Сертификацията с две звезди означава, че градовете вече се представят много по-добре от изискваното от европейските цели, че разполагат с широк набор от мерки за превенция, повторна употреба и рециклиране и че се ангажират широко, за да улеснят прехода си към нулеви отпадъци. И Горе, и Блед показват лидерство в управлението на отпадъците и ресурсите и имат ясна стратегия за подобрения, което със сигурност ще доведе до присъждането на още звезди в бъдеще, категорични са от MiZA.

Двете общини са популярни туристически дестинации. Заедно със словенската екологична организация Ecologis Without Borders (Ekologi brez meja), те успяха да приложат над 40 мерки за подобряване на управлението на ресурсите и осведомеността, увеличаване на процента на разделно събиране със 7-11% до 75% и 71% съответно и намаляване на количество остатъчни отпадъци на турист с 16%, докато техният брой се е удвоил за същия период. Общините ще бъдат одитирани на всеки 3 години, за да се потвърди статусът им на сертифициране, с възможност за повишаване на нивото, достигайки максимум 5 звезди.