Статии

COVID-19 може да превърне работата от вкъщи в норма

Проучване на Colliers International във връзка с работата от вкъщи по време на пандемията от коронавирус, проведено сред над 3000 участници от 25 държави показва, че работата от вкъщи може да се превърне в норма и след отминаването на пандемията. Ето и какво показват данните от проучването:

– 82% от респондентите биха желали след пандемията да работят от вкъщи веднъж или повече на седмица.

– 71% от хората, които никога преди не са работили от вкъщи, биха искали след пандемията да продължат да го правят веднъж или повече на седмица.

– 53% считат, че продуктивността им не се е променила в резултат на дистанционната работа; 24% вярват, че се е увеличила, а 23% твърдят обратното.

– Продуктивността е нараснала най-много в сферата на финансовите и професионалните услуги, както и в областта на технологиите, а е спаднала в най-голяма степен в секторите на правото, образованието и проучванията.

– 55% споделят, че могат да извършват самостоятелна работа, изискваща концентрация, по-добре, когато са вкъщи, отколкото в офиса.

– 76% продължават да се чувстват свързани с екипа си, независимо от физическата дистанция, а 58% са на мнение, че общуват по-ефективно с колегите си, когато са в офиса.

Повечето респонденти споделят, че работата от вкъщи не е повлияла на продуктивността им, като равен брой участници са на двете противоположни мнения относно посоката на въздействие върху продуктивността им. Повече от 70% от хората, които преди пандемията са работили само от офис, биха искали да могат да работят от вкъщи поне веднъж седмично, което ще окаже съществено влияние върху бъдещите изисквания на компаниите към офис пространството. Само 7% от респондентите, които са работили от вкъщи за период от 4 седмици искат да се върнат към предишния си режим на работа от офиса.

Мястото, което се използва за работа от вкъщи, обикновено е самостоятелна стая (39%), както и всекидневна (32%), спалня (17%) и кухня (15%). Резултатите от изследването сочат, че хората, които живеят със съквартиранти, предпочитат да работят в офиса в по-голяма степен, отколкото тези, които са сами или със семейства. Проучването проследява и спецификите на дистанционната работа при хората с различна големина на домакинството. 33% от респондентите казват, че вкъщи имат много повече поводи да се разсейват. Основната причина за това са децата, следвани от други членове на семейството и домашните любимци. Хората, които живеят сами и тези, които са само с партньора си, са най-концентрирани.

Крис Маклърнън, Директор, Colliers EMEA коментира, че резултатите от проучването потвърждават, че пандемията ще доведе до съществени промени в начина, по който хората работят. „Намираме се в процес на най-масовото изпробване на дистанционна работа в човешката история до сега, което ще промени значително работните ни навици. Важно е да разберем какъв е опитът на хората в този период. Това проучване ще ни помогне да съберем информация от целия свят, на която компаниите, с наша помощ, да могат да базират решенията си за подобрения и оптимизации. Вече е ясно, че много хора одобряват работата от вкъщи и вероятно ще желаят в някаква степен да имат възможност да се възползват от нея отново и след кризата.“