Централата на Hanwha в Сеул с нова фасада, генерираща електроенергия

Екип от UNStudio е преработил централата на Hanwha е Сеул, като новата фасада генерира електроенергия чрез интегрирани соларни панели и осигурява гъвкави интериорни пространства. Така офис кулата на компанията официално отговаря на най-новите изисквания за устойчивост, като решението за реконструкция на съществуващата сграда, а не за нейното събаряне, е взело въз основа на екологични съображения. UNStudio и HanWwha гарантират, че служителите могат да продължат работа в сградата по време на извършването на ремонтните дейности, като за целта се ремонтират по 3 етажа едновременно. Модернизацията включва реконструкция на фасадата, интериора в общите части, фоайетата, конферентните зали, всички аудитории и други зали, и промяна в ландшафтния дизайн на „зелените“ пространства, като общата площ на офис кулата е 57 696 кв. м.

Интегрираната концепция за адаптивна среда, разработена от UNStudio подобрява въздуха в помещенията на съществуващата структура, отговаря на нуждите на вътрешното пространствено разпределение и едновременно с това си кореспондира хармонично с локацията и заобикалящите среда и природа в Сеул. Северната фасада е с максимална остъкленост и прозрачност, като при южната фасада е предприето точно обратното – далеч по-ниска прозрачност, поради факта, че южната фасада е изложена на слънчеви лъчи с прекалено голямо въздействие върху топлинното натоварване на сградата. Използвано е т.нар. „засенчване“ чрез поставяне на стъклата под определен ъгъл, за да се намали директната слънчева светлина в сградата.

Единствено в горната част на южната фасада е използвано излагането на пряка слънчева светлина без засенчване, за да може да бъде извлечена максималната полза от монтираните върху непрозрачните панели фотоволтаици. Ефективното акумулиране на слънчевата енергия е постигнато в останалите части на сградата чрез поставяне на соларните панели под оптимизирани ъгли. Оптическото увеличаване на вътрешното пространство в сградата е постигнато чрез остъклени стени в заседателните зали, кат едновременно с това се осигурява и добра естествена осветеност на помещенията за срещи.

Изградена е и „многолицева аудитория“, която може да бъде пригодена към различния тип на провежданото събитие, като облицовката на стените в нея е проектирана по начин, който да осигури добра акустика. Анимираното осветление позволява персонализиране на осветлението според нуждите на конкретното събитие. Заседателните зали също са преминали цялостна реконструкция, като интериорният им дизайн комбинира зали за официални срещи със зони за неформално общуване. На 28-ия етаж на сградата има ресторант, който се използват за пространство за почивка и релакс, и е разделен на различни зони, всяка от които предлага различни видове кухня според предпочитанията на клиентите.