Новини България

Министър Шишков: „Златен век“ е олицетворение на визията за София

Материалите, вложени в строителството на лот 2 и лот 3 на АМ „Тракия“ не отговарят на изискванията за качество. Това показват направените изследвания в „Института по пътища и мостове“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ на взетите 16 ядки от двата участъка. Проверени са дебелината и качеството на асфалтовата настилка и пътното легло по искане на МВР. Новината съобщи в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той допълни, че анализите на пробите продължават, но категорично асфалтът не отговаря на качеството и има проблеми. „Освен липсващите сантиметри, се доказаха и некачествени материали. Появиха се и колеги, които започнаха да коментират, че едва ли не, ние не сме измерили правилно дебелината на асфалта. Явно обаче някои е забравил да раздаде на публиката подходящите рулетки. За съжаление, в последните 10-12 години ни прожектираха дългия филм „Строителство на магистрали“. В момента той завърши с това, че розовите очила са по-малко розови.

Няма смисъл да крием истината“, коментира арх. Шишков. Министърът отбеляза, че фирмите строители не са основната страна за качеството на магистралата и диалогът не трябва да е само с тях. „Пробите показват, че сме получили това, което сме си поръчали. Пробата, която е взета от лот 3, строен от гръцка фирма е за по-малко пари, отколкото лот 2, и това показва, че сме си поръчали по-евтино строителство и сме получили по-некачествено. Не искам да хвърляме цялата вина върху строителите. Проблемът е много по-дълбок. Строителите са цял бранш в България. Те строят пътищата и аз съм сигурен, че ако им създадем добри условия да работят и им създадем ясен регламент, те ще се справят много по-добре“, коментира регионалният министър.

Той потвърди, че този участък от АМ „Тракия“ започва да става опасен, особено лот 3, където има неравности, представляващи заплаха за нормалното движение. „След като приключим с анализа на пробите, ще изберем и технология за ремонт. Ще направим всичко възможно напролет да започнат ремонти дейности“, каза арх. Шишков. „Златен век” е олицетворение на визията за София”, така арх. Шишков коментира в предаването казуса с поредната стъпка за узаконяване на небостъргача от страна на Столична община. Той напомни, че през цялото време кметът Йорданка Фандъкова е имала инструментите да спре строежа, но това не е направено. „Проблемът е в общината, защото Подробният устройствен план е одобрен там. Имали са възможност да го спрат, както са спрели всички други планове в района.

Освен това кметът на София е отказала по искане на кмета на Лозенец да измени плана. След това са направени две изменения в разрешителното за строеж от главния архитект и сградата е построена“, обясни арх. Шишков. Той напомни, че по време на гражданските бунтове против небостъргача строителството е спряно от по-предишния директор на ДНСК. „Това обаче стана в период, в който в държавата и общината имаше политическа разцветка, т.е. ГЕРБ управляваше и държавата, и столицата. Затова чисто политически ДНСК спря строежа, но така, че да падне заповедта в съда. Това са фактите. Сега колегата арх. Здравков е издал удостоверение за груб строеж и вече може да си купите апартамент“, каза още министърът.

По отношение на ремонта на жълтите павета арх. Иван Шишков потвърди, че МРРБ ще направи проверка, защото министерството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. осигурява 41 млн. евро за ремонт на целия център. „Нямаме спор с общината, но се намесваме, за да спасим парите на София и да помогнем проекта да се завърши. Истината е, че строителят не е толкова виновен, проектът е лош и проблемът е на възложителя. Парите на София трябва да бъдат спасени. Тя заслужава да има друга визия“, коментира той. Министърът на регионалното развитие предупреди и за риск от загуба на европейски средства и за строителството на АМ „Европа“ в участъка от София до Сливница.

Там строителството боксува и е допуснато сериозно забавяне. „Заедно с кмета на община Костинброд за отрицателно време решихме проблемите с неуредиците около Подробния устройствен план и той в момента е одобрен. Ще е трудно обаче на строителите да построят отсечката до края на 2023 г. Възможно е да загубим част от парите за строителството, заради забавянето от страна на държавата, но за съжаление, пак всички ще се фокусираме върху строителите, които нямат вина за него”, отбеляза арх. Шишков. Според него, цялата АМ „Европа“ е част от строителния хаос в държавата. За пример той посочи, че аутобанът е проектиран така, че той свършва на 100 м от границата, което е пълно безумие.

„За 2-3 месеца решихме този проблем и заедно с кмета на Драгоман предприехме нужните мерки за промяна на съществуващите планове, с което да изградим магистралата до граничния пункт“, обясни арх. Шишков. Той отбеляза, че заради неизчистените проекти и проблеми с устройствените планове участъкът на АМ „Европа“ от Драгоман до границата със Сърбия няма да бъде готов до края на годината. „Амбицията ни е до Нова година да облекчим шофьорите, като пуснем движението по магистралата, но без последния износващ слой, защото през зимата не може да се полага асфалт. Напролет ще асфалтираме и ще я въведем в експлоатация“, увери той.