Новини България

Ще ремонтират летателното поле на летище София

Ремонтът на зоните за безопасност в края на пистата и пътеките за рулиране на летище София ще започне веднага след затопляне на времето. Летищната инфраструктура ще бъде ремонтирана без съществени прекъсвания на работата на аерогарата, като ремонтът ще се изпълнява на отделни участъци, за да може летището да продължи безопасната си работа.

„Състоянието на пистата за излитане и кацане и на пътеките за рулиране се изследва чрез инженерно проучване с експертна помощ от Техническия университет в София и летище Мюнхен като са взети 22 технически проби от настилката, които да бъдат изследвани. Пистата за излитане и кацане на летище София е построена преди повече от 15 години и е подложена на значителни температурни амплитуди – от 35 градуса през лятото до минус 13 през зимата, което създава напрежение върху повърхността на настилката.

За този период хиляди самолети са преминавали многократно по пътеките за рулиране, като колелата им са минавали точно на едни и същи места, което води до деформации и необходимост от ремонт, който ще започне веднага след като времето позволи. Предстои да бъдат модернизирани и указателните знаци за пилотите на самолетите, за да се подобри безопасността на операциите“, каза Лионел Можис, технически директор на „СОФ Кънект“.