Новини България

Пловдив – „Най-добра културна дестинация”, „Най-романтична” и „Най-добра винена дестинация в Европа“

Пловдив зае четвърто място в класацията за „Най-добра европейска дестинация“ за 2022 г. Градът под тепетата се състезава с 19 световно известни дестинации в 13-ото издание на престижната класация European Best Destinations. Пловдив бе единственият български град, който участва в надпреварата и бе поставен в конкуренция с Лондон, Рим, Виена Истанбул, Атина, Прага и др. Първото място бе спечелено от Любляна в Словения. С второ място е отличена Марбея в Испания, следвана от Амиен във Франция.

„Знаете ли, че Пловдив, освен че е една от най-добрите европейски дестинации за 2022 г., e най-старият жив град в Европа и един от най-древните в света? Като основен културен център на България, Пловдив заслужено спечели титлата Европейска столица на културата 2019. Градът е дом на впечатляващи паметници на античността – театър от 1-ви век, Римският стадион от 2-ри век, Античния форум, прекрасни образци на римското мозаечно наследство, експонирани в Епископската базилика на Филипопол (4-6 век) и в Малката раннохристиянска базилика (4-6 век).

Старият град на Пловдив, най-красивото бижу на града, е културен феномен, който очарова с впечатляващите и богато украсени възрожденски къщи. Благодарение на икономическия и културен импулс, подкрепен от кмета на Пловдив г-н Здравко Димитров, но също и от заместник-кмета по култура и туризъм г-н Пламен Панов и дирекция „Туризъм“ на Община Пловдив, този град също е на първо място и измежду най-добрите културни дестинации в Европа за 2022. Пловдив е и най-гласуваната българска дестинация от началото на това съревнование през 2009 г. Това е градът, в който хилядолетната история, култура и наследство са в хармония. Древен и вечен, артистичен и модерен, космополитен и романтичен, този град е толкова завладяващ и пълен с живот“, пише в сайта на European Best Destinations.