Новини България

УниКредит Булбанк е финансов партньор на мащабния проект OKOL Lake Park край с. Горни Окол, община Самоков

УниКредит Булбанк e една от финансиращите институции на най-големия в България Golf & Residential Community проект. Разположен само на 30 км от София, с бърз достъп на 40 минути по реновирания път към Самоков, с панорама към яз. Искър, естествените гори около него и планините Рила, Витоша, Плана и Стара Планина.

Проектът обхваща площ от 3 000 дка и ще бъде пространство за активен живот и почивка, което обединява голф игрище с 18 дупки, 5-звезден хотел, център с множество допълнителни елементи и удобства, семейни жилища и ваканционни имоти. OKOL Lake Park не е планиран нито като затворен, нито като ваканционен комплекс, а като бутиково населено място, предлагащо всички удобства и услуги като училище до 7 клас, детска градина, медицински център, офисна зона, спортно-приключенски център, ферма, магазини, ресторанти, пропърти дружество с консиерж и множество услуги.

„Въпреки трудната пандемична ситуация, в която живеем, е обнадеждаващо, че предприемачите не спират да търсят възможности за развитие и да осигурява професионална заетост на много хора. Нашата банка, в ролята си на надежден партньор, ще продължава да подкрепя инвеститорите в страната и максимално да се стреми да създава сигурна и стабилна финансова среда за тях, за да реализират проекти в интерес на обществото“, коментира Ралука Попеску, директор Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

OKOL Lake Park е в процес на строителство, като първа копка е поставена на 1 август 2020 г. Комплексът ще бъде с изцяло нова инфраструктура, която включва 21 км нови пътища, водоснабдяване за питейно битови нужди от Рилския водопровод и за напоителни – от р. Искър, два типа канализация – битова с 5 пречиствателни станции от най-висок клас и дъждовна, както и изцяло нова електромрежа. Плановете на инвеститора са през 2023 г. инфраструктурата да бъде въведена в експлоатация, голф игрището и хотелският комплекс да отворят врати, а първите жители да са в новите си домове. Реализирането на проекта е напълно съобразено с грижата за опазване на околната среда и съгласно принципите на устойчивото развитие.

„Предизвикателствата пред нас са част от нетипичния за България проект, но понякога трябва да се изправиш срещу пазара и да задаваш нови идеи. Концепцията ни е за балансиран проект с цялостна хармонична среда, чрез който доказваме, че проект на толкова високо ниво може да се случи и в България и да е създаден от българи – вместо максимално РЗП и уплътняване на градските пространства искаме да предложим деурбанизация – по-далеч от града, от мръсния въздух и шума, но близо до усещането за истинска свобода“, споделя инж. Валентин Каназирев, председател на съвета на директорите и акционер в „Маркан Ходлинг“ и визионер на OKOL Lake Park.