Статии

Белград, Скопие, София, Загреб се състезават за европейска награда „Зелена столица 2023“

Белград, Скопие, София и Загреб участват в надпреварата за Европейската награда за зелена столица 2023 (EGCA). Състезанието се организира от Европейската комисия. Столиците на Сърбия, Северна Македония, България и Хърватия ще се състезават за наградата, учредена през 2010 г., заедно с турските градове Измир и Газиантеп. Наградата, подобно на Европейското зелено листо на Европа, въведена през 2015 г., има за цел да подкрепи екологичните постижения на градовете и стремежа им към градска устойчивост и екоиновации.

Белград, Скопие, София и Загреб ще се състезават с Каляри (Италия), Дъблин (Ирландия), Газиантеп (Турция), Гданск (Полша), Хелсингборг (Швеция), Измир (Турция), Кошице (Словакия), Краков (Полша), Логроньо (Испания), Жешув (Полша), Талин (Естония) и Варшава (Полша). Според Европейската комисия спечелването на Европейската награда за зелена столица носи много предимства, включително засилено отразяване в международни медии, засилване на гордостта на местно ниво, по-голям фокус върху екологични проекти и повече чуждестранни инвестиции.

Победителите ще бъдат обявени тази година и ще получат награди от общо 1 млн. евро. В момента група от дванадесет независими експерти провежда техническа оценка на всяко заявление за избор на финалисти. Оценката се извършва въз основа на 12 екологични показателя, казват от Европейската комисия.Краткият списък на градовете финалисти ще бъде обявен през пролетта на тази година и те ще бъдат поканени да се представят пред международно жури, председателствано от Европейската комисия.

Финалистите ще представят план за действие за това как техният град възнамерява да изпълни своята Европейска година на зелената столица, проекти и дейности, които планира да изпълни, за да укрепи екологичната устойчивост на града, както и комуникационна стратегия. Досега тринадесет града са получили европейската награда за зелена столица: Стокхолм (2010), Хамбург (2011), Витория-Гастейс (2012), Нант (2013), Копенхаген (2014), Бристол (2015), Любляна (2016) Есен (2017), Неймеген (2018), Осло (2019), Лисабон (2020), Лахти (2021) и Гренобъл (2022).