Новини България

Арх. Здравко Здравков: Върнатите текстове от ЗУТ са в интерес на хората

„Тези промени са изключително наложителни и безспорни, текстовете действат и към настоящия момент. И в момента съгласно изискванията на закона не могат да се изграждат общи мрежи и съоръжения, без да е отчуждена уличната мрежа“, заяви пред БНР главният архитект на София Здравко Здравков. В края на миналата седмица президентът върна текстове от Закона за устройство на територията (ЗУТ) и наложи вето на поправките, които бяха предложени от кабинета и от депутати от ГЕРБ. Реакцията на президента бе факт часове след като архитекти и геодезисти алармираха, че промените са своеобразен препъникамък за инвестиции в ново строителство. За първи път всички гилдии – и архитекти, и инженерите в инвестиционното проектиране, и инженери – консултанти, и геодезисти, и от Съюза на архитектите, се обединиха срещу промените в ЗУТ.

„Това, че някой си е затварял очите десетилетия наред, е нещото, което виждаме по т.нар. „луксозни южни квартали“ – хората газят в кал, а в крайна сметка са купили скъпи апартаменти. Много ми е интересно поведението на колегията, защото би трябвало първи да са напълно запознати с действащата нормативна уредба. Никой не коментира, че с настоящите промени благодарение на инициативата на кмета на София се въведе изискване да са изградени улиците, преди да се издаде обекта в експлоатация. Е, как ще стане това, ако улиците не са отчуждени? Как ще се направят инвестициите на Столична община или на частния инвеститор, преди да са придобити. В нормалните държави, когато се изграждат терени върху девствени територии или постиндустриални зони, първото нещо, което се прави, е изграждането на инфраструктурата – ток, вода, канализация. Едва след това се получава право за издаване на разрешение на строеж. Така ли ще се създава нормална градска среда и условия за живот на хората, или ще се търсим евтин популизъм“, каза още арх. Здравков.

Той заяви още: „Столична община има желание да инвестира – но тогава, когато собствеността на улицата е придобита. Помните ли как в кв. „Кръстова вада“ се затваряха имоти и се слагаха бариери преди два месеца? Това ли искате? Текстовете от върнатия от президента Закона за устройство на територията са изцяло в интерес на хората. В 21-ви век така повече не може – три десетилетия лоша инфраструктура, тази земя няма да си я сложим под мишница и да я занесем някъде. Пълен хаос е – лошо качество на средата… Няма малки и големи населени места – има нормална градска среда и тя се създава тогава, когато улиците са публична общинска собственост. Това при сегашните текстове няма как да се случи – някои си построил по средата на нивата къща и очаква някой да го обезпечи с ток, вода и канализация“.