Новини България

Ръст на търсенето на имотите в квартал „Полигона“

С над 20% се е повишил интересът към имотите в квартал „Полигона“ след лятото на 2020 г., съобщи търговският мениджър на Tech Park Home Ирена Перфанова – експерт с дългогодишен международен опит, зам.-председател на Националното сдружение за недвижими имоти и член на Борда на директорите на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти CEPI.

„Основната причина за това е наближаващото начало на изграждането на големи инфраструктурни проекти в района, които обичайно оказват подобно влияние на пазара на имоти и развитието на територията. В „Полигона“ това се дължи до голяма степен на предстоящото въвеждане в експлоатация на Суперкомпютъра като част от София Тех Парк, както и наскоро обявеното официално стартиране на проекта за продължаване на трасето на софийското метро до бул. „Цариградско шосе“. Като цяло кв. „Полигона“ е средище на иновациите с вече развита бизнес среда, която продължава да расте и да привлича и управляваща администрация. С инфраструктурния си напредък кварталът дава предпоставки и за превръщане на района в предпочитано място за живеене и за инвестиция в ново жилище“, коментира г-жа Перфанова.

Отбелязва се все по-голямо търсене на жилища с две и три спални. По-малките жилища остават търсени за инвестиция с цел отдаване под наем или за обитаване от едно до две лица. „Обособяването на пространство за хоум офис и учебно място за всяко дете са сред водещите причини за доста от предпочитащите апартаменти с повече от две самостоятелни помещения“, добави Перфанова. Освен центъра, сред най-търсените квартали са „Лозенец“, „Изток“, “Изгрев“, „Гео Милев“, „Полигона“, „Кръстова вада“, „Дианабад“, „Манастирски ливади“, „Витоша“, „Младост“, „Стрелбище“, „Гоце Делчев“, районът около Медицинска академия. Все повече се увеличава броят на желаещите да притежават апартамент с по-голяма от обичайната тераса или с малко дворче, когато са разположени на партерен етаж.

Интересен факт, който отбеляза експертът, е и промяната в доходността от един имот. „През последните години се забелязва спад в наемните нива на жилищата с около 15%. Това води до по-ниска възвръщаемост на инвестицията, когато апартамент е закупен с цел отдаване под наем. Удължен е и периодът на незаетост, в който един имот е празен, докато се намери за него подходящ наемател. Това също е тенденция, която се наблюдава през последните години в много държави. Но в дългосрочен план инвестицията в недвижим имот остава един от най-сигурните инструменти за запазване на стойността на парите. Ниските лихвени нива на банковите кредити помагат за по-добро влагане на наличния свободен капитал, така че той да не се обезцени. Освен това наемният пазар ще претърпи промени през следващите години. Дистанционната работа дава възможност и за по-честа промяна на мястото, което човек обитава, без да се налага да сменя работното си място. Социалната среда, обществените удобства и стандартът на живот ще застават на преден план като определящи къде да живее човек“, коментира Ирена Перфанова.

С настъпването на пандемията и наложения локдаун през март 2020 г. се очакваше цените на имотите да тръгнат надолу. „За година цените не отстъпиха позиция, а през второто шестмесечие се установи тенденция на плавно увеличение. На годишна база в София се отбелязва среден ръст от около 3-5%. Очертава се по-концентриран интерес към определени райони на града, които са в растеж и компенсират общата статистика за столицата, показваща лек спад на броя на сделките. Инвестицията в новоразвиващите се райони е интересна и поради факта, че нейната стойност се увеличава с по-бързи темпове. Средната цена за София вече наближава 1150 евро на кв.м., а в считаните за най-престижни райони средната цена се движи между 1500 и 1700 евро на кв.м.“, допълва експертът.