Новини България

Инициативата „Зелени улици“ ще добавя пешеходни зони след обсъждане

„София е на всички хора, които живеят или посещават града. Съществуват фантастични възможности за пешеходни преходи, но не можем да се възползваме и да се насладим, когато по трасетата има много коли. Именно лятото е сезон, в който градът диша по-леко и можем да помогнем за хората, които искат да се разхождат“, обоснова решението Столичния общински съвет (СОС) за „Зелени улици“ Симеон Колев – съветник и съвносител на доклада с предложението. Вчера Столичен общински съвет (СОС) одобри решението за пешеходни улици през уикенда и от 31 юли до 17 септември влиза в сила за следните улици и булеварди:

✔ ул.“ Иван Вазов“ – от „6-ти септември“ до ул. „Кузман Шапкарев“
✔бул. „Цар Освободител“ – от ул. „Г. С. Раковски“ до бул. „Дондуков“ и покрай това остават затворени:
– ул. „Княз Александър I“ (до ул. „Гурко“)
– ул. „Леге“ – от ул. „Съборна“ до пл. „Атанас Буров“ (пред президентството).

Периодът за затваряне ще е от всеки петък от 19:30 до неделя 16:30 часа. На 22-ри септември, Денят без автомобили, който тази година се провежда под мотото „Нулеви емисии“, ще бъде затворен за влизане целият център навътре от булевардите: „Дондуков“, „Тодор Александров“, „Христо Ботев“, „Патриарх Евтимий“, „В. Левски“, предаде БНР. „Идеята е добра (анкета със столичани го потвърди), но има нужда от фина настройка. Ще продължим да се съобразяваме с интересите на столичани“, допълни Симеон Колев. „Всички сме пешеходци. Световна тенденция е градските центрове да стават пешеходни зони.“

Улица „Цар Иван Шишман“ също е добре да стане пешеходна, но за да се случи това, трябва да има консенсус между живущи и работещи в района, казва още общинският съветник.