Новини БългарияСтатии

Нова образователна програма предоставя на студентите в България безплатен достъп до водещия в света ГИС софтуер

Esri, световният лидер в сферата на геопространствените технологии, стартира образователна програма, чрез която студенти от цял свят, в това число и от България, имат безплатен достъп до онлайн курсове по Географски информационни системи. Esri предоставя на студентите безплатен достъп до водещите в света ГИС софтуерни продукти от платформата ArcGIS. Learn ArcGIS насърчава проектното обучение чрез решаване на проблеми от различни сфери като регионално планиране, управление при бедствия, опазване на околната среда и др.

Програмата включва уроци по осигуряване на обществено здраве, в които се разглеждат приложни казуси посредством прилагане на ArcGIS технологии по примера на университета „Джон Хопкингс“, Световната здравна органзиация (СЗО) и др. Студентите ще получат достъп до десетки водещи ГИС софтуерни продукти, част от които облачният ГИС софтуер ArcGIS Online, настолният ГИС продукт за събиране, визуализиране и анализ на пространствени данни ArcGIS Pro и над 20 леки професионални приложения като Survey123, Insights for ArcGIS и Story Maps. Всички тези и други ресурси като книги, издания на Esri, са достъпни на сайта LearnArcGIS.com за студентите от цял свят над 18 години и техните преподаватели.

„Ние в Esri вярваме, че геопространствените технологии днес повече от всякога са мощен инструмент за справяне с предизвикателствата, пред които се изправяме. Ето защо считаме за своя мисия да предоставяме безплатни ГИС технологии през тези трудни времена на студентите и преподавателите, осигурявайки им възможности за дистанционно обучение“, казва Джак Данджермонд, основател и президент на Esri. Студентите могат да се включат в програмата до 30 юни, като се регистрират на сайта, от който ще имат достъп до продуктите и услугите в него до 31 август 2020 г. Eсри ГИС платформата ArcGIS се използва от редица водещи организации, част от които са НАТО, Европейската агенция за околна среда и редица структури на Европейската комисия.

____________

ESRI Inc. e световен пионер и лидер с 50-годишен опит в разработването и внедряването на географски информационни системи (ГИС), които функционират като неразделна част от почти всеки тип организация. Основана от Джак Данджермонд и съпругата му Лаура през 1969г., днес ESRI Inc.. разполага с 3 000 високовалифицирани специалисти, има 80 представителства и потребители в над 200 страни по света. 24 000 публични институции и над 400 000 компании по света използват ГИС софтуер на ESRI. ЕСРИ България е създадена през 1995г. и е изключителен представител на ESRI Inc. за страната.

ЕСРИ България e лидер в областта на ГИС на българския пазар. В продължение на повече от 25 години ЕСРИ България реализира стратегически ГИС проекти в национален мащаб и в различни сфери на икономиката, включително кадастър, околна среда, инженерна инфраструктура, сигурност, здравеопазване, селско стопанство, образование и др. Компанията организира Световния ГИС Ден в страната ни. ЕСРИ България е партньор на българските университети и член на авторитетни български и международни организации.