Новини СвятСтатииФМ новини

Най-зелената сграда в Лондон получава „зелена светлина“

С привличащата вниманието зелена фасада на ъгъла на Snow Hill в Холборн, Citicape House беше единодушно одобрена от комисията по планиране на Лондон на 28-ми януари. Комитетът се съгласи, че Citicape ще бъде най-зелената сграда в цялата столица. Площта ще бъде използвана и разпределена така, че да осигури 3741 кв. м. офис пространство, хотел с 382 легла, ресторант и бар, и обществено достъпна тараса на покрива на сградата.

Живата стена с площ от 3800 кв. м. ще бъде израдена от близо 400 000 растения, които ще покрият цялата фасада на сградата. Проектът е дело на архитектите от лондонските студиа Шепърд Робсън и Фил Алън Дизайн, и ще играе важна роля за усвояването на въглеродния диоксид. Дан Бър, партньор в Шепърд Робсън каза: „Истинският ни стремеж е да се вмъкнат някои нови перспективи за това как да се справим с някои от най-належащите проблеми на околната среда в Лондон, включително качеството на въздуха, шума и замърсяването“.

Групата Dominvs, която представи предложението за Citicape House има за цел да подобри качеството на въздуха и да направи Лондон устойчив град за живеене. Счита се, че системата за облицовка на живата стена ще осигурява седем тона свеж въздух и ще абсорбира девет тона CO2 всяка година. Терасата на покрива ще има зашеметяваща гледка към някои от най-емблематичните забележителности на Лондон, включително катедралата „Свети Пол“.