ИзложенияФМ новини

Валентин Йовев: Дигитализацията на строителния сектор е една от най-важните реформи, която предстои да направим

„Дигитализацията на строителния сектор е една от най-важните реформи, която предстои да направим. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отворено за широка дискусия с браншовите организации, академичните среди и бизнеса от областта на проектирането и строителството, както и с другите участници, свързани с бранша, за създаването на условия за внедряване на цифровите технологии в строителния сектор у нас“, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев по време на вчерашното откриване на 20-то международно изложение Архитектурно-строителна седмица в София.

„Внедряването на цифровите технологии в строителния бранш у нас ще стимулира и осигури по-бързи темпове на проектиране и изграждане, по-високо качество на строителството, намалено енергопотребление, достъпни домове, защитена околна среда и по-високо качество на живот“, допълни Йовев. Той бе категоричен, че цифровизацията ще позволи на българския строителен бизнес да отговори на изискванията на световната цифрова икономика и ще промени нагласите на преките чуждестранни инвеститори.

Валентин Йовев заяви, че тази стъпка е важен фактор за развитието на икономиката, конкурентоспособността и устойчивостта на българските компании. „Основна политика на МРРБ е подобряването на облика и жизнената среда на градовете ни“, каза Йовев и допълни: „Визията и архитектурните решения са основополагащи за цялостния облик на нашите градове, села и курортни селища“.