НовиниНовини СвятСтатииФМ новини

Тойота ще строи прототип на град на бъдещето в подножието на планината Фуджи

Компанията Тойота обяви плановете си да построи прототип на „град на бъдещето“ в подножието на японската планина Фуджи, предаде ДПА. Градът ще се захранва с енергия от водородни клетки и ще бъде „дом“ на различни видове технологии – автономни автомобили, „умни домове“ (smart homes) и изкуствен интелект. Планът беше представен от компанията на Изложение за потребителска електроника в Лас Вегас, което считано от 7 януари е със свободен достъп за външни посетители. Проектното наименование на „града на бъдещето“ е „Изтъканият град“, което е препратка към основаването на Тойота като текстилна компания.

В града ще има постоянни жители и изследователи, като стойността на проекта не беше посочена на Изложението. Компанията има очаквания във футуристичния град с площ 71 хектара близо до Фуджи, първоначално да живеят 2000 души, а строителството е предвидено за следващата година. Главният изпълнителен директор Акио Тойода нарече проекта „моето лично поле на мечтите“, като проектирането на тази „мечта“ е възложено на датския архитект Бярке Ингелс. Компанията сподели, че е отворена за партньорства с други компании, които искат да използват проекта като изпитателна площадка за технологии на бъдещето.

Уличната мрежа ще бъде планирана така, че да има места за движение само за по-бързи превозни средства, такива за превозни средства, развиващи по-ниска скорост и такива за пешеходци, като ще бъде изграден и специален парк с изцяло пешеходна зона. Очаква се сградите да бъдат изградени предимно от дърво, с цел оставяне на минимален въглероден отпечатък чрез използване на традиционни японски техники и средства в дизайна и архитектурата. Покривите ще имат соларни панели, като енергията от тях ще бъде използвана за захранване на сградите. Тойота планира да популяризира „Текстилния град“ сред служителите на компанията и техните семейства, възрастни семейни двойки, научни работници, изследователи и индустриални партньори на компанията.