ИзложенияНовиниНовини СвятСтатииФМ новини

Expo 2020 Дубай: Така ли ще изглежда градът на бъдещето?

Архитектурата и иновативните технологии никога не са били толкова тясно свързани, колкото ще бъдат на Expo 2020 в Дубай. Първото световно изложение в региона на Близкия изток, Африка и Южна Азия (MEASA) ще отвори врати през октомври 2020 г. Посетителите могат да очакват невероятни сгради, чиито технологии изместват границите на възможното, точно както Айфеловата кула навремето. Този път обаче височината на сградите ще бъде от второстепенно значение – и не само защото Дубай вече има най-високия небостъргач в света – Бурдж Халифа.

Темите, върху които ще бъде фокусирано изложението са Възможности, Мобилност и Устойчивост, като Expo 2020 ще бъде разделено съответно на 3 тематични района с уникална архитектура. Павилионът за Устойчивост е покрит с впечатляващи слънчеви панели и дава възможност за създаване на вода от въздуха около него, като така демонстрира добиването на енергия от възобновяеми източници и устойчиво използване на природните ресурси.

Целият комплекс на изложението, който към момента все още е в процес на изграждане, е дигитално свързан, благодарение на Siemens, който е официален партньор за цифровизацията на инфраструктурата на Expo 2020 – от климатизацията и асансьорите до системите за контрол на достъпа. Свързването на повече от 130 сгради, разположени на площ от 4,38 кв. км, ще бъде осъществено чрез т.нар. Internet of Things (IoT) – Интернет на нещата. Няколкостотин хиляди сензора ще комуникират с централна IoT платформа чрез подсистеми, което прави Expo 2020 най-дигиталното световно изложение в 167-годишната история на изложенията. Ядрото на цифровата инфраструктура е MindSphere – отворената, облачно базирана IoT операционна система на Siemens. Данните от сензори, системи и приложения за управление на сгради се събират в MindSphere, където могат да бъдат анализирани и визуализирани от приложения като Navigator, облачната платформа за управление на енергия и активи от Siemens.

Siemens работи в тясно сътрудничество с организаторите на Expo 2020 за разработването на „умно“ градско приложение, което ще се използва за първи път на мегасъбитието, за да бъдат анализирани данните в MindSphere. Приложението може да предоставя подробни данни за околната среда като качество на въздуха и метеорологични условия, както и да наблюдава и контролира напоителните системи на територията на изложението. С помощта на изкуствен интелект приложението ще може да прави и прогнози. Когато е свързано с метеорологична станция, то може да използва текущи и исторически данни за времето и измервания за качеството на въздуха, за да прогнозира вероятността от пясъчна буря и да препоръча как най-добре да се защити инфраструктурата.

Всъщност всичко, което се изгражда в сътрудничество с организаторите на Expo 2020, е „тест“ за бъдещия интелигентен град. Приложението може да бъде разширено, за да включи всички възможни сценарии на ползване, като има потенциал да се трансформира в универсален инструмент за един умен град. „Това ново цифрово приложение ще помогне на Expo 2020 да се превърне в най-свързаното световно изложение в историята. Това е голяма стъпка напред, докато продължаваме да изследваме как дигитализацията и IoT технологиите могат да се справят с предизвикателствата пред градовете“, казва д-р Роланд Буш, CTO на Siemens AG. Дигитализацията на инфраструктурата предлага нови и гъвкави начини за управление на различни видове условия по целия свят. „Нашето решение в Дубай ще покаже как интелигентната инфраструктура може да допринесе за по-устойчиви и по-приветливи градове по света“, казва Оливър Крафт, проектен мениджър, който отговаря за Expo 2020 от страна на Siemens. „В крайна сметка нашата работа не е насочена само към създаване за иновативни технологии, а към създаване на добавена стойност за обществото и превръщане на нашите градове по-добри места за живеене.“

______________________

Expo 2020 Дубай е първото световно изложение, което се провежда в региона на Близкия изток, Африка и Южна Азия. Организаторите очакват около 25 млн. посетители, като теренът на изложението обхваща 4,38 кв. км, което може да бъде сравнено с общата площ на 610 футболни игрища. Expo 2020 ще разполага със собствена метростанция по линията Route 2020, с мотриси, способни да превозват 44 000 пътници на час до и от мястото. Когато изложението приключи, площадката на Expo 2020 ще бъде преименувана в „Район 2020“, за да стане част от новия квартал „Дубай Юг“.