НовиниНовини БългарияНовини СвятСтатии

Български експерти на световно ниво съветват потребителите в избора им на бои, обзавеждане и материали за декорация

Български експерти определиха „синя хармония“ за цвят, който ще властва в интериорния дизайн в България, архитектурата и декорацията през следващите 12 месеца. Две седмици по-късно изборът им бе потвърден в световен мащаб от Института „Пантон“, който обяви същия нюанс за модния за следващата година цвят.

Екип от 18 интериорни дизайнери, колористи, архитекти, производители на бои, подови настилки, паркети, плочки и артисти за съвременното градско изкуство се включиха в инициативата „Цвят на годината“. Това е традиционна кампания на „Оргахим“,  която се провежда за 5-ти път и дава погледа на професионалните гилдии към възможностите за работа с цветове. А цветовете са навсякъде около нас и в огромното разнообразие и възможности за избор, всички имаме нужда от ориентир, каза Емил Кунчев – маркетинг директор на „Оргахим“.

Синьото на 2020-та година е изумителен цвят. Той е един от трите основни пигмента, от които се смесват почти всички останали цветове, дълбок и красив нюанс с невероятни възможности за комбиниране в интериора и екстериора. Изразява характер, смелост и увереност, носи силата на водата и ясното небе. Той е категоричен, но и адаптивен, като стабилен партньор в различни цветови комбинации и е чудесна основа или акцент в интериора.

„Бих използвала „Синя хармония” като акцент на една стена в офис помещение, за да внесе баланс в емоциите и да въздейства мотивиращо и продуктивно. В домашен интериор бих експериментирала с този цвят в пространството за кулинарни подвизи и трапезарна част, отново като акцент на стена, а в по-смел вариант дори и в мебелите. За скандинавско излъчване в интериора, този цвят пасва в комбинация с натурален дървесен декор за пода, бяло и пастелни тонове за мебелите и текстилните елементи, а в средиземноморието отново срещаме синьо и бяло като основа, но с много лимонено жълто и свежо зелено в допълнение“, казва интериорния дизайнер Миглена Стумбова – участник в кампанията „Цвят на годината“ на „Оргахим“.