ФМ новини

ДАМТН отне лиценз във връзка с инцидента в Гранд Мол Варна

Във връзка с избухналия пожар в заведение в Гранд Мол Варна на 23 февруари, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор отнема лиценза на лицето извършвало технически надзор на газовата инсталация. В инцидента няма пострадали. 

Гранд Мол Варна
Гранд Мол Варна

Веднага след инцидента инспекторите на ДАМТН са били изпратени на място, за да проверят обстоятелствата около случая. Те са установили, че в нарушение на изискванията за безопасност,  надзорното лице е заверило проекта за изпълнение на газовата инсталация, позволило е съхранение на газовите бутилки в помещението за готвене и е извършило регистрация, първоначален технически преглед и е разрешило експлоатацията, въпреки всички несъответствия с нормативните актове. Тези действия са създали допълнителна рискова ситуация и са довели до експлозията. Друго установено нарушение на място е, че собствениците на ресторанта не са определили лице, което да отговаря за безопасната експлоатация на съоръжението.

Първоначалният оглед  показва, че най-вероятна причина за взрива е изпускането на газ от една от бутилките в кухнята на заведението. В резултат на него е разрушен шкафа на бутилковата инсталация, колектор, предпазна и контролна и регулираща арматура и материални щети по складовото и кухненското помещение на  ресторанта.

Освен отнемането на лиценза, на надзорното лице ще бъдат съставени и актове за нарушенията, както и на собствениците на заведението.