Новини България

Министър Шишков събра представители на строителния бранш по въпросите на индексация на договорите за строителство

Възможностите за финансиране със средства от европейските програми на индексираните договори в строителството и Методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка при инфлация обсъди днес министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков с представители на браншови организации в строителството, сред които Камара на строителите в България, Браншова камара „Пътища“ и други.

В срещата, която се проведе в МРРБ, участваха още министърът на околната среда и водите инж. Росица Карамфилова, заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева и Захари Христов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Иво Иванов, ръководители и представители на управляващи органи по европейски програми. Двамата министри с екипите си разясниха възможностите за финансиране на индексацията на договори по европейските програми.

„Има обекти, които или няма да се завършат или не са започнати, т.е. има ресурс в евро програмите, който може да бъде използван за индексация на дейностите по вече започнатите проекти“, обясни Шишков. И подчерта, че в противен случай неизползваните средства по тези програми ще бъдат изгубени от страната ни след приключване на програмния период. Архитект Шишков призова представителите на строителния бранш да проявят активност и да започнат работа по анализ и изчисляване на индексацията на извършените дейности по започнатите строителни обекти, за да получат възможно най-бързо пари от европейските програми.

„Смисълът на днешната среща е да се отпуши процесът и да започнат преизчисленията по договорите. Колкото по-бързо се стартира, толкова по-бързо ще се получат средства по тях“, заяви министърът и беше категоричен, че за намирането на справедливо решение администрацията и браншът трябва да работят заедно. „Направихме една стъпка – чрез приемането на методиката за индексация, сега трябва да направим така, че тя да работи и парите да стигнат до вас“, обърна се арх. Шишков към представителите на строителния бранш. Те от своя страна подкрепиха инициативата с думите, че „след месеци най-после има някаква конкретика за решаване на въпросите им“. Участниците в срещата се договориха да продължат дискусията по темата следващата седмица.