Новини България

Арт кварталът „Варуша – Юг“ във Велико Търново с нови пространства за култура и творчество

Артистичният квартал „Варуша – Юг“ във Велико Търново оживя с нови пространства за култура, творчество и срещи чрез проекта „Отворен град“, предаде БТА. „От началото на седмицата функционира фейсбук страница за дейностите в квартала, чиято цел е да се привлекат повече съмишленици“, разказа за БТА Галин Попов, създател на клуб „Там“, организацията-генератор на проекта „Отворен град“.

„Кулминацията на всички събития ще бъде в периода от 19 до 21 август, когато ще се състои фестивалът „48 часа Варуша – Юг“, добави още той. „В Берлин има подобен формат, в който всеки квартал има свой празник, където през даден уикенд хората се организират и създават различни събития“, разказа Попов и уточни, че понякога в един такъв уикенд събитията достигат до 370. Начинанието стартира преди малко повече от година с участието на 40 души с най-различни професии, но с визия как кварталът може да се развие.

Артистичното пространство започва от паметника на Стамболов и стига до Царевец. В рамките на фестивала се предвижда дискусия за бъдещето на квартала, събития край река Янтра, в галериите и местата за срещи на улицата и нещо нетрадиционно за Велико Търново – симулация на пешеходна зона.