Новини България

Сердика Център стартира зелена инициатива Nature of Gratitude

„Благодаря“ е дума, която носи усещане за признателност, доброта и надежда. Тази година благодарност отправя природата към всички, които полагат ежедневна грижа за нея, стремейки се към изграждане на по-добро бъдеще за идните поколения. Рециклиране, пестене на природни ресурси и кръгова икономика са само част от действията, които можем да предприемем както индивидуално, така и колективно, за да опазим природата. С тази нагласа Сердика Център стартира и своята кампания Nature of Gratitude. С посланието „Благодаря ти“ търговският център дава началото на своята зелена инициатива и отправя признателността си към клиенти и посетители за усилията, положени в посока подобряване на околната среда, като говори от името на града, гората и водата.

Сред първите, които се припознаха в мисията на Сердика Център, е Деси Стоянова, която се превърна в посланик на кампанията Nature of Gratitude. „Мисля, че все повече хора осъзнават, че трябва да променим начина си на живот и навиците си, така че да спрем да пилеем ресурси и да ограничим вредата, която нанасяме на природата. Всички зависим от нея“, сподели тя по случай старта на кампанията в Сердика Център. В ролята си на социално-отговорна компания, осъзнаваща ролята си за опазването на околната среда, Сердика Център непрестанно търси начини да прави дейностите си по-устойчиви. Още със сертифицирането си за зелена сграда през 2010 г., търговският център стартира своят път към по-зелено бъдеще, който успява да надгражда с всяка изминала година, благодарение и на своите посетители и клиенти.

Само за изминалите 12 месеца, Сердика Център успява да спести електроенергия колкото реалното потребление на близо 1000 средни четиричленни домакинства за цяла година, благодарение на подмяна на осветлението с LED и подобряване на BMS системата. Именно зелената енергия, която се налага все повече в бизнеса, намира своето приложение и тук, като над 50% от електроенергията в търговския център е от 100% възобновяеми енергийни източници. Под шапката на Nature of Gratitude, Сердика Център имплементира редица зелени политики и технологии, които спомагат за подобряването на околната среда. В търговския център са поставени кошчета за разделно събиране, а благодарение на последващото им ръчно селектиране, за 2021 г. са рециклирани над 180 тона пластмаса, хартия, стъкло.

Почти две трети от боклука, който ние хората генерираме, са хранителни отпадъци и за съжаление, те най-често попадат на градските сметища. Затова, съвсем скоро в Сердика Център ще заработи машина за компостиране, която ще преработва всички органични отпадъци от заведенията за хранене, а компостът, произведен от нея, ще бъде използван за облагородяването на градини и зелени площи. Съвсем скоро предстои да бъде поставена и преса за метални кенчета, с която по-лесно да се събират за последващото им рециклиране. Сердика Център стимулира и алтернативните методи на придвижване, обособявайки специални места за паркиране на електрически автомобили, тротинетки и колелета, с цел облагородяване на градската среда.

Търговският център предприема и редица дейности в посока залесяване, като през 2021 г., съвместно с Гората.бг, помогна за засаждането на 1 млн. дръвчета, раздавайки 18 хил. фиданки на територията на мола, а през 2022 г. ще раздаде двойно повече, защото и новата цел е двойно по-голяма – 2 млн. засадени дръвчета. В посока социални дейности пък, посетителите на Сердика Център събраха близо 1 тон капачки и така подкрепиха каузата на „Капачки за бъдеще“ за закупуването на специализирана линейка за недоносени деца. С подкрепата на редица социално-отговорни кампании, търговският център дава възможност на своите посетители да бъдат по-отговорни както към околната среда, така и към обществото, в което живеят. Под знака на #responsiblytogether Сердика Център отново приканва всички да се присъединят в каузата за по-устойчив и природосъобразен живот, а за всяка малка крачка природата ни благодари.