Новини България

КСБ започна срещи с партиите в парламента

Камарата на строителите в България започна поредица от срещи с партиите в 47-ото Народно събрание. Целта е да им предостави информация за приоритетите на бранша с акцент върху необходимостта от адекватна индексация на договорите в строителството с публични възложители и необходимостта от законови промени. Първите разговори бяха последователно с депутати от „Има такъв народ“ и от „Възраждане“, от които КСБ получи подкрепа. Камарата е изпратила писма за срещи до всичките седем партии в парламента. Заради драстичния скок в цените на строителните материали – който не е български, а европейски проблем, крайният продукт в строителството е чувствително оскъпен – над 25-30 %, и е под заплаха завършването на важни държавни или общински обекти.

Причината е, че при провеждането на търговете за тях цените са били на нивата отпреди години и вече са остарели. Затова е необходимо държавата да приеме механизъм за приемлива индексация на договорите, обясни председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев. Ако индексацията е прекалено ниска – от порядъка на 3-7%, няма да има смисъл, добави той. „Методиката за индексиране трябва да е максимално справедлива, за да е защитима пред обществото и КСБ е готова да подпомогне експертно изготвянето ѝ – за нас е важно българските граждани да разберат сериозността на проблема и трудностите, пред които е изправен целият бранш“, обясни председателят на Контролния съвет на КСБ инж. Благой Козарев.

И добави, че е от изключителна важност процесът по актуализация на цените по договорите да започне максимално бързо, защото много фирми са изправени пред фалит. Инж. Любомир Качамаков, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия, обясни как проблемът с безпрецедентният скок на цените на материалите е решен в други европейски държави. Любомир Пейновски от Изпълнителното бюро обясни, че е нужно индексацията да стане на две стъпки – спешен механизъм, който да засяга вече сключени договори. И дългосрочен, който да важи за договорите, които в бъдеще ще се включват между възложители и изпълнители.

На срещата от ИТН присъстваха председателят на парламентарната група Тошко Йорданов, зам.-председателят ѝ Виктория Василева, Георги Георгиев, зам.-председател на парламентарната регионална комисия и Николай Радулов. Георгиев повдигна въпроса, че в механизма за индексация трябва да бъдат включени и увеличените разходи за труд и механизация. Според него тя става още по-спешна заради повишените цени и проблемите с нарушените вериги за доставки на материали, следствие на войната в Украйна, както и заради инфлацията. В срещата с „Възраждане“ партията беше представена от депутатите Елена Гунчева от Постоянната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, Иво Русчев и Георги Георгиев.