Новини България

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева открои новите тенденции в туризма при откриването на Хотелски инвестиционен форум 2021

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева участва в откриването на Хотелски форум 2021. Събитието, организирано от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, събра инвеститори и мениджъри на хотели и хотелски групи, които да обсъдят ситуацията, предизвикателствата и възможностите в бизнеса след отпечатъка на световната пандемия от COVID-19. По официални данни на НСИ у нас през юли 2021 г. са работили 3058 места за настаняване с 10 и повече легла, като за сравнение през юли 2019 г. те са били 3391. Данните съобщи заместник-министър Ирена Георгиева в приветствие към гостите на форума. „Това означава, че около 90% от обичайно работещите места за настаняване през юли 2019 г. са работили и през юли 2021 г., докато делът на затворените места за настаняване е бил само около 10%“, коментира тя.

Една от последиците, която не може да бъде пренебрегната обаче, е недостигът на кадри, тъй като работниците в много сегменти от туризма се преместиха в други сектори и бяха загубени ценни специалисти с умения и с години трупан опит, подчерта заместник-министърът. По думите ѝ пандемията е оказала асиметрично въздействие върху туризма – градските дестинации пострадаха най-много поради строгите ограничения за частта от сектора, свързана с организирането на конференции, изложби и културни дейности, което лиши градовете от голяма част от приходите от туризъм. В същото време селските и планински райони, както и курортите, бяха предпочитани поради нарастващото търсене на потребителите на по-безопасен и индивидуален туристически продукт, включително и дейности на открито.

Технологичните новости, продиктувани от пандемията, промениха сектора с огромна скорост, като над 85% от туристите вече предпочитат туристически продукт, основан на персонализация и изживяване, което съвпада с техните лични предпочитания, отбеляза заместник-министър Ирена Георгиева. Изкуственият интелект и виртуалната реалност (VR) също са още един полезен инструмент за обогатяване на преживяванията на посетителите. Безконтактните технологии вече са част от живота на почти всеки обикновен човек, така че и бизнесът трябва да се пригоди към тях, за да бъде релевантен към новия свят и да задоволи потребностите на своите взискателни клиенти, посочи заместник-министър Георгиева.

Информацията остава стратегически най-важният инструмент за развитието на един толкова конкурентен сектор, какъвто е туризмът. Друга значима тенденция е нарастването на вътрешния туризъм и предпочитанието на близки дестинации и късни резервации. Наблюдава се и преход от въздушен транспорт към автомобилен туризъм, независимо дали е национален или международен. Открои се и значителен спад в корпоративните пътувания и бизнес туризма, което е вероятно да остане постоянна тенденция и това несъмнено ще доведе до още последици за туристическите агенции и авиокомпаниите.

Въпреки това процесът на възстановяване на входящия туристопоток в Европа и у нас започна, изтъкна заместник-министър Георгиева. Съгласно последните публикувани данни от Евростат през юли 2021 г. нощувките на чужденци в местата за настаняване в Португалия нарастват със 107%, в Италия – също с толкова, в България със 137%, в Испания със 141%, в Малта със 149% спрямо юли 2020 г., като предстои публикуването на данни и за други дестинации.