Новини България

Търсенето на имоти в София бележи ръст от 37% за последната година

Расте пазарът на недвижими имоти и в шестте най-големи града в страната, които заедно генерират 38% от всички сделки за полугодието – с 2% повече в сравнение с преди две години. На най-големия пазар – в София, ръстът е 23.4% до 16 419 сделки, а полугодието се определя като най-силното за брокерите от 2009 г. насам. Костинброд, който е на 15 минути от метростанциите „Люлин“ и „Сливница“, е показателен за разрастването на големите градове по периферията, отчасти покрай желанието на хората да живеят по-близо до природата. Допълнителен фактор за това са и трудовите мигранти, които идват да работят в големия град и за по-евтино купуват имоти в периферните му селища.

„За българина инвестицията в недвижим имот е най-важната и когато може, прави първо нея. Алтернативните инвестиции – например в новите криптовалути, са следваща стъпка“, коментира пред Радио София брокерът Анас Хамид. Според Хамид и сега хората се боят да купуват „на зелено“, но се привличат от изгодните цени. В съвсем начален етап цената може да е с до 20% по-изгодна, отколкото след Акт 16. След първоначалния шок при появата на пандемията хората по-смело купуваха имоти. Парцели за строителство и къщи около града са много търсени и повечето са изкупени, допълни брокерът.

В същото време продължава търсенето на апартаменти в града – на добра комуникативна локация в добре устроени квартали. В София ръстът на пазара на имоти е около 37% в сравнение с миналата година. Най-търсени са южните и източните райони – „Борово“, „Манастирски ливади“, „Красно село“, „Хладилника“, „Хиподрума“, а също така „Кръстова вада“, „Младост“, „Изгрев“, „Дианабад“ и други. „Във всички квартали има търсене. Хора, което са живели в „Надежда“ или „Люлин“, търсят за инвестиция имот в същия квартал“, отбеляза Хамид. „Овча купел“ също става доста привлекателен район и заради метрото.