Новини България

София се нареди на второ място в конкурса „Зелена столица на Европа“

София отстъпи на естонската столица Талин и се нареди на второ място в конкурса „Зелена столица на Европа“ за 2023 г. „Първото участие на София във финала на „Зелена столица на Европа“ беше прието с отлични оценки от журито. С повече усилия за намаляване на парниковите емисии, осъществяване на енергийния преход и сътрудничество с градовете на Балканите се надяваме да заслужим призванието. Още тази есен Столична община отново ще кандидатства в конкурса“, заяви Йорданка Фандъкова след финала. Столичната община продължава работа по проектите за по-чист и зелен град, увери заместник-кметът Десислава Билева.

„София е подобрила екологичните показатели, въздуха, защото там отчитат най-голям напредък, отпадъците са изключително важно нещо, адаптацията към климатичните промени, съответно друго нещо, което е много важно – това са реките и водите. Ние имаме стратегии, действия, план за действие и ще продължим. Данните показват и това, че транспортът вече не е чак такъв голям източник на замърсяване благодарение на метрото. Почти подменихме изцяло транспорта, който е екологично чист, евро 6, нулеви емисии“, каза Десислава Билева.

Журито поздрави кмета на София за постигнатото и добрата презентация. В обратната връзка на представителите на Европейската комисия, Европейската агенция по околна среда, Европейското бюро по околна среда, Европейската мрежа на градовете, Комитета на регионите, Асоциация на общините за устойчиво развитие и др., беше изтъкната амбицията на София за защита и увеличаване на зелените площи в града, постигане на 100% незамърсяващ градски транспорт, интегриране на реките и подобряване на велосипедната инфраструктурата.