Новини България

Нов председател на Български съвет за устойчиво развитие

Весела Вълчева-Макгий предаде поста на председател на Управителния съвет на Българския съвет за устойчиво развитие (БСУР) на Иван Зайков, управител на Ей Джи Си Флат Глас за Чешката република и Източна Европа.

Г-жа Вълчева-Макгий предаде поста със следните думи: „За мен бе голяма чест да служа на Български съвет за устойчиво развитие като председател през последните 7 години. От самото основаване на БСУР досега, нашата мисия не се е променила и ние не сме спрели да работим за нея – да трансформираме градската среда като променим начина по който сградите и градовете се проектират, строят и експлоатират, за да осигурят един устойчив, здравословен и качествен живот. Днес нашата индустрия се намира пред огромни предизвикателства и също така огромни възможности.

Правилата как и къде работим, живеем и учим се промениха. Промениха и се и действията по борбата с изменението на климата. Глобалната пандемия и Зелената сделка насочиха фокуса на хората върху човешкото здраве и устойчивото развитие. Въпреки че последните две години бяха много трудни за всички, с гордост мога да кажа че БСУР остана разпозната като релевантна организация на местно и международно ниво и продължихме да правим ключови стъпки напред. Като част от международната мрежа на съвети за устойчиво развитие, ние се борихме в Брюксел да бъде обърнато внимание на огромния потенциал, който сградния сектор представлява. Зелената сделка и европейската таксономия променят играта и с това започва нова ера за БСУР. Ера в която устойчивото строителство няма да е само амбициозна мисия, неприложена политика или малка и скъпа пазарна ниша.

Новата ера се нуждае от нова енергия, лидерство и ангажираност. След 7 години лична ангажираност и много работа, за мен е чест да предам поста на председател на УС на уважаван колега, лидер в индустрията, и приятел, Иван Зайков. Разбира се, аз оставам в активна подкрепа на организацията и продължаваме нашата важна съвместна работа по инициативите които сме започнали заедно. Предстоят много нови проекти, нови възможности и партньорства и в идните години предвиждаме едно своеобразно разцъфтяване на нашия съвет. Убедена съм, че г-н Зайков е човекът който може ефективно, прозрачно и успешно да поведе БСУР към следващото ниво и към реализиране на пълният потенциал на времето“.