Новини България

Стартира пилотното издание на Дни на нулевоенергийните сгради

Камарата на строителите в България (КСБ) и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект дадоха началото на пилотното издание на Дни на нулевоенергийните сгради. Пилотното събитие се проведе в първата седмица на септември в Пазарджик и Пловдив. То включи различни мероприятия – учебни семинари, кръгла маса, специализирано изложение, демонстрации и посещение на пасивна сграда. Чрез тях гражданите имаха възможност да се запознаят отблизо с най-новите тенденции в света на устойчивото строителство и „зелената“ енергия. Домакин на първия ден на инициативата бе Професионалната гимназия по строителство и архитектура (ПГСА) в Пазарджик, в която се проведе кръгла маса на тема „Професионално образование за почти нулевоенергийни сгради: Постигнати резултати, тенденции и бъдещо развитие“.

Модератор на форума бе д-р Драгомир Цанев, изп. директор на ЕнЕфект. В срещата, която се състоя присъствено и онлайн, се включиха инж. Йордан Николов, председател на секция „Изолации“ в КСБ и изп. директор на Българската асоциация за изолации в строителството, инж. Иван Делчев, председател на Областното представителство на КСБ в Пазарджик, Мария Тодорова от Министерството на образованието и науката, арх. Петър Мурджев, председател на Регионалната колегия на КАБ – Пазарджик, инж. Петя Иванова, директор на ПГСА – Пазарджик, проф. д-р инж. Фантина Рангелова, преподавател в Строителния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия, представители на Националната агенция за професионално образование и обучение, на браншови организации, на строителни фирми и доставчици на материали и оборудване.

„Радвам се, че имаме възможност да проведем първите Дни на нулевоенергийните сгради. Събрали сме редица експерти в областта, с които да обсъдим какво е необходимо, за да подобрим интереса към новите знания и умения в строителството и да очертаем какви са бъдещите тенденции в професионалното образование“, заяви д-р Драгомир Цанев в началото. Той добави, че програмата на тридневното събитие дава поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на енергийно ефективни сгради от Европа и България. „Подобни семинари допринасят за постигането на поставените цели, защото само с такива малки крачки, като реализирането на Дни на нулевоенергийните сгради, можем да поемем в правилната посока“, заяви от своя страна Мария Тодорова.

Тя добави, че всички въпроси, свързани със „зелените“ умения и устойчивото енергийно развитие, са много важни за обществото и развитието на икономиката. Тодорова сподели още, че е изключително доволна, когато вижда отлично партньорство между строителните гимназии и бизнеса. „Именно това е целта на нашите съвместни усилия и в бъдеще. Приветстваме всякакви възможности за неговото надграждане“, посочи тя. Експертът от МОН информира, че ведомството планира два формата за сътрудничество между бизнеса и професионалното образование. „Единият е чрез прилагане на секторния подход. Имаме двугодишен консултантски проект, който ни насочи към формиране на общи споделени пространства за работа между бизнеса, професионалното и висшето образование, наречени Секторни съвети на уменията“, поясни тя. Тодорова добави, че втората възможност за съвместна работа между всички заинтересовани страни е чрез териториално сътрудничество.

„Тези важни теми предстои да намерят своето развитие. Ние сме ги заложили като формати и проекти в Плана за възстановяване и устойчивост на България, като искаме да създадем 24 регионални екосистеми, които да бъдат около професионални гимназии“, добави тя. Вторият ден продължи с редица учебни семинари, а третият бе определен за игри и демонстрации за деца и възрастни, както и за посещение на една от малкото сертифицирани пасивни сгради в България – в село Марково, Пловдив. В рамките на изданието посетителите на специализираното изложение имаха възможност да се запознаят и с най-новите строителни материали, изделия и технологии, подходящи за прилагане при изграждането на почти нулевоенергийни сгради. Инициативата ще продължи в Смолян на 23 – 25 септември, а 2022 г. ще предложи подобни събития в София, Бургас, Видин и Габрово.