Новини България

Расте интересът към покупка на жилищата в квартал „Полигона“

Настъпването на пандемията от COVID-19 засегна голяма част от бизнесите. На много от тях се наложи да се преструктурират или да преминат към различен модел на работа. Сред секторите, които се очакваше да бъдат засегнати най-силно от COVID, е този на недвижимите имоти. През март 2020 г. специалистите прогнозираха възможен спад в цените и криза в бранша. Повече от година след обявяването на пандемията обаче тези очаквания не се потвърждават. Дори в последните 6 месеца се забелязва ръст на цените в доста европейски столици, включително и в някои райони на София. Търговският мениджър на Тех Парк Хоум и зам.-председател на НСНИ – Ирена Перфанова, потвърди тази тенденция. „Пазарът през последните 12 месеца очерта новите тенденции в търсенето на имоти. В началото на пандемията цените останаха стабилни, а през втората половина на периода определени райони на столицата отбелязаха ръст. Средно повишение на цените, от 1,5% до 5%, се отчита в много райони на София, а в квартали като „Иван Вазов“, „Изток“, „Изгрев“, „Стрелбище“, „Лозенец“, „Полигона“ повишението надмина тези нива и доближава 10%. Тази тенденция потвърждава, че хората намират в недвижимите имоти сигурно убежище за спестяванията си“, коментира г-жа Перфанова.

Основните фактори за промяна на цените в квартал „Полигона“ са:

  • Бъдещото метро;
  • Връзката с бул. „Цариградско шосе“;
  • Концентрацията на бизнеси с фокус иновации.

Разпределение на жилищните пространства

COVID кризата и преминаването към модел на работа от вкъщи, създаде необходимост вече устроените пространства да бъдат преразпределени, за да се обособи работен кът у дома. Това е възможно да се постигне при функционално разпределени жилища или чрез гъвкави пространствени решения, както и достатъчно голяма квадратура. „Доскоро най-предпочитани бяха двустайните апартаменти като по-бързо ликвидна инвестиция, но в момента търсенето на жилища с 3 и повече стаи е много по-засилено. Над 50% от потребителите се интересуват от апартаменти с повече от две самостоятелни стаи. Купувачите търсят усещането за простор, защото прекарват дълго време в затворени пространства. Затова по-високите тавани, френските прозорци и по-големите тераси спомагат за създаването на този комфорт. А през летните месеци се очаква много от откритите пространства да се превърнат в зелени офиси сред природата. Подобни възможности са много търсени и предпочитани от бъдещите купувачи”, допълни Ирена Перфанова.

Тези тенденции бяха определени и по време на панела „Бъдещето на жилищата. Как се промени нуждата ни от жилищни пространства?“, част от едно от най-големите събития в сектора – ФОРУМ РЕАЛ.
По време на форума бе засегнат и вечният спор, дали е по-добре да бъде закупено жилище „на зелено“ или вече построено такова. Експертите, участващи в панела, се обединиха около тезата, че покупката в начален етап на строителство е все по-често предпочитан вариант. „През последните години наблюдаваме увеличение на апартаментите, закупени докато са в процес на строеж. Това се дължи на желанието на купувачите да имат по-голям избор при подбора на имот, както и да могат да планират своето жилище в процеса на строителство. Така се спестяват и средства за бъдещи преустройства“.

Освен това цената на имотите е винаги по-атрактивна в началото и расте с развитието на строежа. Възможността за разсрочено плащане пък дава още едно финансово предимство. Банките също подкрепят инвестиционния процес у нас, както от страна на инвеститорите, така и от страна на купувачите. Те играят много ключова роля за успешното реализиране на много проекти, като включително контролират процеса на разпределяне на заемните средства. Доверието към инвеститорите е все по-голямо, а прозрачността и контрола на пазара вече са достатъчно високи. Възможността да наблюдаваш строителния процес и да знаеш как е изграден имотът ти и какви материали са вложени в него, също е важно предимство за много купувачи“, коментира г-жа Перфанова по време на панела „На зелено или с акт 16 да купя жилище?“. Тя допълни, че закупуването на апартамент в процес на строителство отнема повече време, но дава и допълнителни възможности да създадеш дома на мечтите си.