Новини България

Представители на Столична община и Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България обсъдиха развитието на транспортната инфраструктура в София

На работна среща, инициирана от Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС), представителите на Столична община – Здравко Здравков, главен архитект, Кристиан Кръстев, зам.- кмет по направление „Транспорт и градска мобилност“, и Ангел Джоргов, зам.- кмет по направление „Обществено строителство“, представиха планове за развитието на транспортната инфраструктура на ключови места в столицата. Акценти по време на срещата бяха строителните и ремонтните дейности по северната скоростна тангента, бул. „Рожен“, трети градски ринг на метрото, разширението на бул. „Филип Кутев“ и връзката с бул. „Тодор Каблешков“.

Арх. Здравков очаква отчуждителните процедури да завършат в средата на следващата година и да стартира работата по разширението на бул. „Филип Кутев“. Ангел Джоргов представи приоритетите за развитието на трети метродиаметър, негово финансиране и изграждане и връзката с наземния транспорт в града. Очаква се процедурите по одобрение да приключат в средата на следващата година и строежът да стартира. Това е една от зоните, в които са разположени много офис сгради, търговски център и жилища. Арх. Здравков представи новите функционалности на дигиталната платформа NAG.mobile, която предоставя достъп до всички административни актове, свързани с конкретните имоти в столицата, и подобрява прозрачността в работата на Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ).

„Радваме се, че отново срещаме разбиране от страна на общинската администрация в лицето на арх. Здравков за развитието на транспортната инфраструктура на града. Обсъдихме трите основни бизнес зони в София – зона „Хладилника“, бул. „Цариградско шосе“, зоната около „Бизнес парк София“. Готови сме да инвестираме в подобрение на общинската транспортна инфраструктура съвместно с общината“, заяви Таня Косева-Бошова, председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България.

 

____________

Асоциация на собствениците на бизнес сгради (АСБС) в България е неправителствена организация, обединяваща 40 компании, които инвестират в изграждането и управлението на качествени и високо технологични сгради. През 2019 г. Асоциацията успешно инициира промяна в Закона за ДДС, която позволява приспадането на ДДС при инвестиции на частни компании в изграждането на техническа инфраструктура в общински или държавни имоти.