НовиниСтатии

Кран, Словения започва дигиталното си преобразяване, за да се превърне в умен град

Базираната в Любляна инженерна компания Riko обедини сили с няколко местни фирми в пилотен проект, който ще проправи пътя за Кран в мисията му да се превърне в умен град. Под ръководството на общината фирмите събират и анализиран данни от интелигентни измервателни уреди за електричество, газ и вода и интелигентни сензори за качеството на въздуха и трафика.

Властите в града с почти 40 000 жители ще използват информацията от квартал Млака при Кран за модел, който да бъде приложен в целия град, намиращ се на северозапад от Любляна. Целта е да се повиши качеството на живот на гражданите с полезни дигитални решения. Столицата на Горна Карниола или Горенска област успя да накара 3fs, Iskraemeco, Komunala Kranj, Domplan, Elektro Gorenjska и Vigred да участват доброволно и сами да осигурят средствата. Млака е избрана за дигитализацията, тъй като нейната инфраструктура вече е в процес на реконструкция в рамките на проекта „Горки 2“.

„Smart Mlaka“ е първият подобен проект в страната и той трябва да бъде завършен до края на годината. Гражданите в предградието на Кран ще получат достъп до информация за замърсяването на въздуха от интелигентната система, заедно с известия за потенциални опасности и неблагоприятни метеорологични условия. Данните за трафика ще бъдат използвани за планиране по отношение на безопасността. При възникване на извънредни ситуации данните ще помогнат на властите да реагират и органите на реда да достигнат до местата в нужда по-бързо, защото системата дава възможност за управление на трафика.

Показателите за потребление в реално време на вода, електричество и газ позволяват на домакинствата и дружествата, предоставящи и използващи такива услуги, да реагират незабавно при появата на течове и да защитят хората в домакинствата и тяхното имущество. Сензори ще отчитат броя на велосипедистите, за да определят тенденциите в мобилността, а интелигентните шахти са проектирани да откриват гризачи и вредители. Матияж Берчон, ръководител на Komunala Kranj, признава, че загубите на вода в седемстотин километровата водоснабдителна система на предприятието са 34%. Берчон също така обяви въвеждането на мерки за спестяване на ресурси при управлението на отпадъците. Кметът на Кран Матияж Раковец е категоричен, че общината ще продължи да съфинансира проекти от подобен тип, с което не само ще направи Кран умен град, но и ще осигури на хората по-високо качество на живот.