Новини България

Вече има проект на ПУП за Зеления ринг в столицата

„Зеленият ринг вече има проект за подробен устройствен план“, съобщи вчера кметът на София Йорданка Фандъкова, за което предаде БНР. Той свързва вело и пешеходна алея „Слатина“ с „Изток“ и Борисовата градина, и включва 3,1 км велоалея, пешеходни алеи, 30 000 кв. м. зелени площи, 2 терена, запазени за изграждането на детска градина и ясла, както и места за обществено обслужване, поясни столичният кмет.

„Споразумението ни с министъра на транспорта е, че след приемането на плана Националната компания „Железопътна инфраструктура“ ще прехвърли 61 дка от терените на старата жп линия на Столичната община, а 3 дка ще останат собственост на НКЖИ“, добави още тя. Коментарите по проекта, които бъдат получени по време на обществените обслужвания, ще бъдат разгледани от експертен съвет и след това планът ще бъде внесен в Столичния общински съвет (СОС).

„Целта на Зеления ринг е да създадем обособено и безопасно трасе за алтернативно придвижване, което свързва кварталите и големи градски паркове. Първият етап от него е трасето от „Слатина“ до гара „Пионер“, следващите са продължение на велоалеята през Борисова градина и НПЗ „Хладилника“ до Южен парк“, добави още Фандъкова.