„Спаси София“ с предложение ул. „Шишман“ да се превърне в пешеходна улица

Според транспортно проучване на „Спаси София“ пешеходците на улица „Цар Иван Шишман“ в столицата са 7 пъти повече от преминаващите автомобили – 87% са пешеходци, а само 12% са движещите се с автомобили. Според гражданската организацията данните доказват, че е необходимо да бъде преосмислена визията, а и функцията на ул. „Шишман“. „Спаси София“ имат конкретни предложения за промяната, които бяха публикувани по-рано днес на официалната интернет страница на гражданската организация.

Ето конкретните ни предложения:

Пешеходна улица. Вариантите за това са много, като може да бъде включен и междинен етап в продължение на една година, когато улицата ще се затваря за автомобили през почивните дни. Друг вариант е възможност за паркиране и преминаване на автомобили, но само на живущите т.е. притежателите на стикери в същата подзона на Синя зона. Това, на първо време би бил разумен компромис.
– Във всеки случай местата за паркиране трябва да бъдат значително редуцирани, като това ще отвори място за повече пространства за пешеходците – най-големият ползвател на тази улица. Живущите могат да бъдат частично компенсирани като трите министерства в района (на Вътрешните работи, Спорта и на Икономиката) и Народното събрание бъдат заставени от Столичната община да намалят броя на Служебни абонаменти, които в момента се ползват безконтролно и същите места да бъдат на разположение на живущите.
Улицата на едно ниво. Условие за превръщането на ул. Цар Шишман в напълно пешеходна или споделена с автомобили на живущите в района улица е значително да бъде разширена зоната за свободно и безопасно пешеходно движение, което може да се случи чрез елиминиране на бордюрите. Това ще допринесе и за значително подобрение на достъпността за възрастните хора и хората с увреждания.
Засаждане на нови дървета. По ул. Цар Шишман има едва 4 дървета, заради което улицата е неприветлива, прашна и некомфортна. Затова предлагаме, на мястото на част от местата за паркиране, да бъдат засадени нови и вече пораснали дръвчета, които веднага да имат екологичен и естетичен ефект.
Изграждане на аксиално осветление. Всички знаем неудобствата от осеяните със стълбове тесни тротоари, които сериозно затрудняват ходенето пеша. Затова предлагаме изграждане на аксиално осветление, т.е. осветление което не се поставя на стълбове, а се закача по околните фасади. Това е идеално решение за ул. Цар Шишман, която е с подходящи за целта габарити, а решението допълнително щади градската среда и гарантира адекватно осветление по цялата зона. Всъщност, първоначалният проект предвиждаше именно такова осветление, но има индикации, че то се променя в крачка и Общината отново залага на осветление чрез стълбове по тесните тротоари, което е неразумно и не трябва да се допуска.
Настилка от едроразмерни гранитни плочи. Избраната на ул. Граф Игнатиев настилка не е подходяща за ул. Цар Шишман. Тя е тъмна и с банален растер, което допълнително ще допринесе по-тясната улица да бъде още по-неугледна и непривлекателна. Възложеното от кмета г-жа Фандъкова препроектиране и премахване на бетоновата плоча под настилката е аргумент да бъдат използвани големи гранитни плочи. Така настилката ще стане по-равна и удобна за ходене, броят на фугите ще бъде намален и тя ще бъде пригодена за движение на превозни средства за сметопочистването – проблем, който се показа като съществен със сегашната настилка по ул. Граф Игнатиев“.

Това са предложенията на „Спаси София“ за модернизирането и трансформирането на ул. „Шишман“ в пешеходна. Цялото становище на организацията, , изпратено до инж. Цветан Божинов, зам.-кмет по обществено строителство на СО, с копие до Йорданка Фандъкова, кмет на СО, може да бъде намерено на официалния сайт на „Спаси София“.