Новини БългарияФМ новини

Предстои реновиране и модернизиране на площад „Света Неделя“ по проект на Фуксас

Проектът на „Студио Фуксас“ е победител в конкурса за реновиране и модернизиране на площад „Света Неделя“. Новината беше обявена на форум в София от председателя на международното жури Малина Едрева. Конкурсът за обновяване на площада беше проведен в две стъпки, като се класираха общо седем кандидати, а възложител на конкурса е главният архитект на София – Здравко Здравков. Площадът трябва да свърже пешеходните пространства, започващи от площад „България“ през реконструирания булевард „Витоша“ до църквата „Света Неделя“, информира арх. Здравков.

Според архитектурния идеен проект на Фуксас, площад „Света Неделя“ ще разполага с прозрачни слънчеви панели върху високотехнологична „балдахинна“ конструкция от тротоарни модули и система за събиране на дъждовна вода. Разположен на площ от 34 000 кв. м., новият площад ще бъде разделян на две части от трамвайна линия, като двете части ще представляват обществен парк и павирано пространство.

Проектът предлага също така да бъдат превърнати части от околните пътища – булевард „Княгиня Мария Луиза“, булевард „Александър Стамболийски“, булевард „Витоша“ и улица „Съборна“, в алеи, предназначени само за пешеходци. Очаква се реновирането на емблематичния столичен площад да започне през 2021 г.