ЖП заводът в Тилбург се превърна в библиотека

През 1932 г. в Тилбург бива построен ЖП завод с работилници, който служи за поправка на локомотивите, обслужващи местната ЖП линия. С развитието на този вид транспорт обаче, халетата в Тилбург губят своята функция и биват изоставени. Така се стига до 2019 г., в която изоставеният ЖП завод бе преустроен в модерна част от градската среда, а именно – в библиотека. Жителите на Тилбург наричат преустроените работилници „Новата дневна“ на града, която се намира до централната гара в нидерландския Тилбург. В проектът личи отношението към културното и архитектурно наследство, и подхождането към преустройството в библиотека чрез уважение към сградата.

През миналата година Dezeen избира сградата за най-добра реновация на 2019 г., а на Фестивала на световната архитектура в Амстердам библиотеката получи отличието „Сграда на годината“. Преди да се пристъпи към реновиране обаче, плановете за старите ЖП работилници са те да бъдат продадени на инвеститори, които от своя страна да предприемат евентуално разрушаване и да изградят на същото място жилищни сгради. Общината в Тилбург не е съгласна с този план, затова задейства процедура за обявяване на сградата за паметник на културата, което незабавно да прекрати плановете за нейното разрушаване. Водещите архитекти, които „поемат“ проекта за реновация са специалистите от Civic Architects, които имат опит в областта на обществената архитектура.

Трансформирането на пространството от изоставен завод в обществена библиотека предлага на посетителите много повече от пространство за четене – място за отдих, локации за учене, провеждане на събития и развитие на културата и общуването на местната общност. Проектът цели да трансформира сградата като запази основни нейни характеристики и части от конструкцията, като запазването на металната конструкция на халето и високите стъклени прозорци, които доставят естествена светлина в помещението. Колоните, намиращи се в средата на пространството са изцяло запазени и носят духа на завода от 1932 г. Чрез използване на различни и модерни интериорни решения сградата може да бъде трансформирана от библиотека и място за учене в място за провеждане на събития, чрез маси на колела, които могат да послужат като сцена за събития на открито или закрито.

Дизайнът на масите също съдържа препратка към историята от миналото на сградата, заради големите колела, които поддържат дървената плоскост. В централната част на библиотеката е обособено стълбище, което може да бъде използване като пространство за отдих и четене, като едновременно с това свързва различните нива на сградата. В интериора са използвани дърво и метал като основни елементи, които придават модерност, но и запазват духа на старата сграда. Библиотеката LocHal дава решение на проблема със загуба на функциите на много сгради по света и предлага трансформиране на ненужно пространство в такова, което ще служи на градското население.