НовиниНовини България

„Гаранти Коза“ е получила разрешение за строеж на комплекса „Гранд Каньон“

Турската компания „Гаранти Коза“ (Garanti Koza) е получила разрешение за строеж за първата фаза и започва изпълнението на проекта си „Гранд каньон“ в столичния квартал „Младост“, пишат „Капитал“ и „Дневник“, позовавайки се на информация от инвеститора.

Първата фаза на мултифункционалния комплекс предвижда изграждането на хотел, две жилищни сгради и търговско-развлекателен център с общо 91 882 кв.м надземна разгъната застроена площ. Очаква се строителството да бъде завършено през лятото на 2020 г.

Общият размер на предвидената инвестиция в първия етап на комплекса е 120 млн. лв. От компанията разчитат на собствено финансиране, като продават обектите на зелено.

Проектът, който ще е на мястото на бившата „Аско Деница“, беше представен още през 2014 г., а година по-късно получи и сертификат за приоритетна инвестиция от правителството. Плановете на Garanti Koza са да изгради на терена, който купи през 2013 г. за 23 млн. лв., три жилищни сгради – „Рила“ (на 30 етажа, с височина 114 м), „Пирин“ (19 етажа, 84 м) и „Витоша“ (16 етажа, 73 м). В тях ще има общо около 700 апартамента.

В отговор на критики, че сградите ще са много по-високи от останалите в квартала, от „Гаранти Коза“ са зявили, че най-високата сграда в „Гранд каньон“ ще е само с 5 етажа по-висока от най-високите блокове в „Младост 1“.