НовиниНовини България

Асоциацията на собствениците на бизнес сгради с нов председател

През февруари месец тази година се проведе първото заседание на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС). Управителния съвет (УС) постави и одобри насоките, в които Асоциацията ще продължи да работи и през 2015. Проведе се гласуване за избиране на нов председател на УС на сдружението. Постът се поема от Олга Стоичкова /Sofia Airport Center/, която до момента беше заместник-председател на АСБС. Като заместник-председател бе избрана Таня Косева-Бошова /ETC/. Останалите членове на УС са Адина Уелш /Експо 2000/, Мирослав Танчев /Мегапарк/ и Мавруполис Продромос /Риал Истейтс БГ/.

Асоциацията има цел да подпомага ефективната дейност на членовете си и да представлява интересите им пред държавни и общински органи, данъчна администрация, търговски банки, доставчици на комунални услуги и други трети лица; да налага добри пазарни практики и повишава професионализма на нeйните членове. Към момента в нея вече членуват 20 собственици на големи бизнес сгради в цялата страна с общо РЗП 600 000 м², като през 2015 година се очаква присъединяването на още нови членове.

И през тази година на фокус ще бъде предизвикване и поддържане на диалог с държавните и общински институции. Ще се направят опити за преодоляване на трудностите, с които големите инвеститори се сблъскват, при развиването на своята дейност в страната. Постъпки в тази насока са направени още през миналата, когато се постави въпросът за възстановяването на ДДС-то от инвестираната инфраструктурата, методиката за изчисляване на такса смет, необходимостта от облагородяване и удобни транспортни връзки в бизнес районите и др.

Идеалните цели на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради е да подпомогнат преструктурирането в българската икономика, така че да се отговори на изискванията на развиващия се с бързи темпове и едновременно с това непрестанно глобализиращ се световен пазар.

За Tishman International Companies – Базираната в Лос Анджелис „Tishman International Companies“ e международен лидер в придобиването, развиването, управлението и финансирането на търговски недвижими имоти в САЩ, Великобритания и Европа. За опита на компанията в сферата на устойчивото строителство, свидетелстват някои от най-забележителните LEED сертифицирани проекти – офиси и сгради със смесено предназначение – в САЩ и по света. Tishman се гордее с развитието на екологични, мултифункционални проекти – офис паркове, които интегрират логистика и търговски обекти. На българския пазар компанията навлиза с развиването на бизнес комплекс Sofia Airport Center в София, България.

За Tishman International Companies в Европа – През 1968 г. Tishman отваря своя европейски офис в Лондон. Операциите на компанията са фокусирани в придобиване, развитие и управление на търговски недвижими имоти в цяла Европа. Проектите, които Tishman развива, са екологични и мултифункционални, съчетаващи едновременно офис и логистични компоненти, както и множество удобства за наемателите. През 2005 година Tishman разширява операциите си и навлиза на пазара в Югоизточна Европа с проекта си Sofia Airport Center (SAC), ситуиран в София, България. Сертифицираният по LEED бизнес комплекс SAC предлага 180,000 кв. м. офис, логистични и търговски площи, като бъдещите планове предвиждат изграждането и на хотел с конгресен център. Tishman International Companies въвежда за първи път на местния пазар множество западни стандарти в управлението и услугите за наемателите. Компанията продължава да търси нови възможности за партньорства с институционални и частни партньори в Европа.