Статии

Берлин 2014

Над 500 фасилити мениджмънт професионалисти от цял свят се събраха в столицата на Германия – Берлин, за да вземат участие на най-голямото европейско събитие в сферата на фасилити мениджмънта – Европейската фасилити мениджмънт конференция 2014.

Петър Ташев, Валентина Неделчева, Андриана Станчева и Горан Миланов (о
Петър Ташев, Валентина Неделчева, Андриана Станчева и Горан Миланов (от ляво на дясно)

Европейската ФМ асоциация заедно с международната и германската ФМ асоциации организираха едно от най-мащабните събития в сферата на фасилити мениджмънта в Европа. Организацията на събитието както винаги бе на високо професионално ниво.

Неофициалната част на конференцията започна още на 4 юни вечерта с Welcome коктейл, който се проведе на брега на река Шпрее в Capitol Yard Golf Lounge.

Официалната част на конференцията започна на 5 юни в хотел Анделс, Берлин с откриваща обща сесия, на която гост лектор бе Johnny Dunford, Global Commercial Property Director of RICS: Royal Institution of Chartered Surveyors, Великобритания.

Както всяка година, конференцията продължи с четири паралелни сесии – две от бизнес конференцията и две за изследователския симпозиум.

Основните теми на тазгодишната бизнес конференция бяха:

  • Стратегически интегриран фасилити мениджмънт
  • Фасилити мениджмънт и недвижими имоти
  • Модерни технологии за оптимизиране на фасилити мениджмънта
  • Развитие и визия: фасилити мениджмънт на специални сгради (с фокус върху музеите)

За втора поредна година, Андриана Станчева, юрист на Българска фасилити мениджмънт асоциация, взе участие на конференцията, като направи презентация по време на втория ден на бизнес конференцията на тема „Безопасен имот и безопасна среда чрез правна защита на такса поддръжка“. Г-жа Станчева показа на участниците резултатите от изследването си за правната регулация на таксата поддръжка, направено в следните европейски държави: Германия, Австрия, Холандия, Испания, Чехия, България и Великобритания.

Според изследването, единствено във Великобритания таксата поддръжка задължително се превежда на отделна банкова сметка на фасилити мениджмънт компанията, която е защитена за вземания от кредитори. Така недвижимите имоти са защитени и е сигурно, че таксата поддръжка се използва единствено за целите на поддържането на сградния фонд.

Цялата презентация на Андриана Станчева можете да изтеглите от сайта на Българска фасилити мениджмънт асоциация – www.bgfma.bg

Както всяка година, така и тази по време на конференцията имаше две състезания за най-добър постер на студенти бакалаври и магистри от различни университети в Европа.

Повече информация за самата конференция можете да намерите на уеб страницата на конференцията – www.efmc-conference.com

Автор:
Валентина Неделчева, Българска фасилити мениджмънт асоциация