Новини България

Фасилити мениджмънт – равноправен партньор в енергийната политика на ЕС

Горан Миланов, председател на БГФМА, Рон ван дер Веерд, председател на EuroFM, Никола Игнатов, зам. председател на БГФМА и Тони Кийн, президент на IFMA
Горан Миланов, председател на БГФМА, Рон ван дер Веерд, председател на EuroFM, Никола Игнатов, зам. председател на БГФМА и Тони Кийн, президент на IFMA

По инициатива на Международната фасилити мениджмънт асоциация (IFMA) ще бъде учредена Европейска коалиция, чиято цел е да утвърди фасилити мениджмънт бранша като равноправен партньор в енергийната политика на Европейския съюз. В края на миналата седмица президентът на IFMA Тони Кийн бе на официална визита в България, за да представи проекта за Европейска коалиция пред Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА) и да покани за участие и представители от България. Благодарение на доказано високия авторитет на БГФМА в световен и европейски мащаб, за срещата специално пристигна и председателят на Европейската ФМ асоциация – Рон ван дер Веерд. Домакини на срещата от българска страна бяха председателят на БГФМА г-н Горан Миланов и г-н Никола Игнатов, зам.-председател на асоциацията.
Основни теми, които бяха дискутирани по време на визитата, са принципите за създаването на Европейската коалиция, основните цели и ролята на БГФМА като важен фактор за енергийна политика на Европа. От изявлението на г-н Кийн стана ясно, че първоначалната цел на Европейската коалиция ще бъде да популяризира значението на фасилити мениджмънт професионалистите за управлението и поддръжката на високо технологичните сгради. Другите основни цели на Коалицията ще бъдат подпомагане на всички заинтересовани страни и хората, вземащи решения за енергийната политика на Европа. Европейската коалиция ще бъде доказателство как водещи професионалисти в областта от цяла Европа работят заедно в името на общите цели.

Никола Игнатов показва на гостите зимната градина на Sofia Airport Center
Никола Игнатов показва на гостите зимната градина на Sofia Airport Center

След края на срещата, присъстващите единодушно се съгласиха, че създаването на Европейска коалиция е важна и критична задача, за да може с помощта на професионалистите от ФМ средите да се подпомогне Европейската комисия и Европейския съюз в по-рационалното и устойчиво прилагане на програмите и мерките за енергийна ефективност.