НовиниНовини СвятФМ новини

Бош Термотехника с рекордни резултати и ново име

Сградният фонд, неутрален към климата, е ключът към успешния енергиен преход. Непрекъснато нарастващото търсене на екологични решения подчертава колко важна и актуална е тази тема. През 2022 г. Бош Термотехника увеличи приходите си от продажби до 4,5 милиарда евро – номинално с около 12% или с около 13% без ефекта от курсовите разлики. „Въпреки че макроикономическата ситуация беше много предизвикателна, с новия рекорд в оборота отчитаме положителен резултат за 2022“, заяви Ян Брокман, президент на дивизия Термотехника на Бош.

Енергийно ефективните термопомпи бяха основният двигател на растежа, като международните продажби се повишиха с 54%. В Германия компанията увеличи оборота си с термопомпи със 75%, изпреварвайки значително пазара. През следващите години Бош очаква бърз растеж в изключително динамичната среда в Европейския съюз, като си е поставил за цел да расте по-бързо от пазара.

Бизнесът на Бош Термотехника нарасна със значителен двуцифрен процент на много пазари, включително с 68% в Америка и с 28% в Азия. Климатиците са основният двигател на силния ръст на оборота в САЩ. Там Бош Термотехника разполага с изключително конкурентно продуктово портфолио от инверторни устройства с безстепенно регулиране и висока енергийна ефективност. Най-важният азиатски пазар е Китай, където има голямо търсене на стенни газови котли за битови нужди.

Наред с рекордните числа, компанията обяви и че от 1 април 2023 г. Бош Термотехника ще бъде преименувана на Bosch Home Comfort Group. „Преименуването е следващата логична и последователна стъпка след дефиниране на корпоративната цел „Make. Home. Comfort. Green.“ преди година“, посочи Ян Брокман. „Новото име подчертава иновативната ни продуктова гама и ангажимента ни да стимулираме глобалния мегатренд към електрификация чрез интензивно разрастване на бизнеса с термопомпи, хибридни системи и климатици. С цялостното електрифициране на всички енергийни потоци и интелигентното и ефективно взаимодействие на всички консуматори в сградата комбинираме устойчивия начин на живот с високо ниво на комфорт.”

През 2022 глобалните инвестиции на Бош Термотехника в научноизследователска и развойна дейност се увеличиха с 13% в сравнение с предходната година до 216 милиона евро. Персоналът е нараснал с 1,4% до около 14 400 служители, като ръстът в Германия е около 3%.

Bosch Home Comfort очаква положително развитие на индустрията за отопление и климатизация през 2023. Предпоставка за това са стабилните рамкови условия за материали и логистика. Необходимо е и да продължи финансовата подкрепа за крайните клиенти при енергийния преход.

 

Инвестиции в термопомпите за постигане на климатичните цели

Bosch Home Comfort е сред водещите производители на термопомпи, които подписаха съвместна декларация за намерения с германското правителство за производство на 500 000 термопомпи годишно от 2025 г. „За да управляваме енергийния преход, трябва енергично да продължим напред с увеличаването на решенията, щадящи климата. До 2025 ще инвестираме общо 700 милиона евро в електрификацията и в укрепването на мрежата ни от европейски локации“, заяви Ян Брокман. В началото на 2023 беше открит нов завод за термопомпи в Айбелсхаузен, в провинция Хесен, Германия, където Бош произвежда вътрешни тела за новото поколение безшумни термопомпи, работещи с естествения хладилен агент R290 (пропан). Лабораторията и тестовите съоръжения за термопомпи и хибридни решения в завода на компанията във Вернау, Германия, в момента се разширяват значително. От 2020 г. насам ресурсите за развой на тази локация нараснаха сериозно. В Транаш, Швеция, капацитетът на съществуващите производствени линии беше разширен и през февруари 2023 беше пусната в експлоатация още една производствена линия за термопомпи. Лабораторните съоръжения в момента са в процес на цялостно обновяване и разширяване. Бош увеличава и производствения си капацитет за термопомпи в Авейро, Португалия, където наличната производствена линия за вътрешни тела за термопомпи въздух-вода ще бъде допълнена от нова производствена линия за външни тела през 2023 г. През февруари 2023 в израелския град Ашкелон стартира разширяването на съществуващото производство на реверсивни термопомпи въздух-вода в съвместното предприятие с Electra Industries. От 2024 г. новият завод ще произвежда не само климатични продукти за израелския пазар, но и термопомпи за Европа.

Bosch Home Comfort стартира нова инициатива за обучения за термопомпи по повод на търговското изложение ISH, за да ускори разпространението им и да оптимизира инсталационните процеси. „Предприятието за инсталатори“ ги учи как да инсталират термопомпата само за един ден вместо за два. Така броят на инсталираните съоръжения в Германия ще може да се удвои. Бош Термотехника предлага над 20 курса за обучение само в областта на термопомпите. Това означава, че висококвалифицираните специалисти в областта на отоплението и климатизацията могат да ускорят опазването на климата в строителния сектор.

 

Хибридни термопомпи за достъпен енергиен преход

Тъй като делът на немодернизираните стари жилища в Германия е доста висок, екипът на Бош Термотехника смята, че само една трета от тези сгради могат да се отопляват ефективно с термопомпи, докато около две трети от зданията изискват значителни инвестиции за обновяване, за да се адаптират за ефективна работа с термопомпи. „Ето защо следваме стратегията за диверсификация на продуктовата гама. Освен термопомпи, портфолиото ни включва и хибридни системи, състоящи се от термопомпа и кондензен котел за пиковите натоварвания. Това е единственият начин за бързо постигане на достъпна трансформация на енергийните системи. Така ще се осъществи и целта на германското правителство за използване на 65% възобновяема енергия в новите отоплителни системи“, каза Бирте Люберт, член на изпълнителния мениджмънт на Бош Термотехника, която отговаря за технологията, развитието, производството, логистиката и управлението на качеството. „Като част от хибридна система, термопомпите могат да бъдат много по-малки, което ги прави и по-евтини от самостоятелните уреди. Те обикновено изискват обширна и скъпа адаптация на отоплителната система или обновяване на изолацията на сградата“, обясни Люберт.

 

Комфортни и ефективни продукти за интелигентния дом

През 2022 Bosch Home Comfort навлезе на атрактивния нов пазар за продукти за комфорт. На търговския панаир ISH марките Bosch и Buderus представят решения от тази нова бизнес сфера. Те включват продукти, които предлагат на потребителите допълнителен домашен комфорт, като и високоефективни пречистватели на въздуха, енергийно ефективни инфрачервени панелни нагреватели и мобилни климатици.

Решенията за интелигентен дом на Бош, например интелигентните радиаторни термостати, спестяват до 36% от разходите за отопление благодарение на гъвкавите опции за управление и потребление според нуждите. Ефективното енергоснабдяване на всички консуматори се осигурява от Bosch Energy Manager: приложението е „командният център“, който превръща интелигентния дом в истински зелен дом. Генерираната соларна енергия се разпределя интелигентно и автоматично, намалявайки разходите за електроенергия с до 60%. Енергийният мениджър решава кои системни компоненти да се захранват с рентабилно електричество, генерирано на покрива: термопомпата от най-ново поколение, новата зарядна стенна станция (налична от есента на 2023) или енергоспестяващите домакински уреди HomeConnect от BSH Домакински уреди.