Новини България

„Мурсала“ е цветът на 2023 г.

Той е фин, нежен и успокояващ. Точно толкова, колкото е нужно, за да освежи и облагороди дома и офиса. Без да се натрапва, без да „крещи“ – витален, стилен, лек. Цвят хамелеон от прекрасно зелено и сиво, с малко синьо и повече бяло. „Мурсала“! Това е цветът за 2023 г. в интериора и архитектурата. Той бе определен в рамките на традиционната кампания на „Оргахим“ – „Цвят на годината“, която дава погледа на професионалните общности към възможностите за работата с цветове и актуалния тренд за оформление на дома в помощ на потребителите.

Защо да боядисаме стените в цвят „Мурсала“

Цветът ще ни донесе усещане за простор, прохлада и дълбочина със своята приглушеност и нотка мистичност. Същевременно ще ни връща към естествената жизнена енергия и връзката с природата, подобно на планинския Мурсалски чай, който ни зарежда с енергия, виталност и сила. Дори визуалната близост с цветовете на билката пренася в интериора чудото на природата с вълшебни свойства, донесло на Мурсалския чай славата на лек за всяка болка.

Естетиката на естествените, натурални продукти чудесно се допълва от цвят „Мурсала“, който се комбинира отлично с топли вибриращи цветове от една страна и с натурални нюанси и материали, от друга. Тази амбиваленност на цвета го поставя хармонично до актуалните стени от бетон, до мрамор на пода или до тъмни цветове на дървото, които ще задават енергичност и категоричност в помещенията през следващата година.

Водещи в избора на цвят за 2023 г. бяха основните тенденции, които движат работата с цветове. Взаимодействието между предметите, отношенията, пространство и място вече са други. Пандемията промени поведението ни и дигитализира голяма част от света ни, което също се наслагва към собствените ни предпочитания и вкус в оформлението на интериора, каза Емил Кунчев – маркетинг мениджър на „Оргахим. По думите му балансът между тях ще придава уют и комфорт, които ще търсим в дома през следващата година. „Според нас 2023 г. ще отразява органичния живот в интериора и цветът „Мурсала“ ще е онзи елемент, който ще подобри начина, по който възприемаме пространството и преживяването в дома си“, категоричен бе Емил Кунчев.

„Цвят на годината“ е ежегодна кампания на „Оргахим“ с вече 8-годишна история, която обединява професионалисти от различни сектори, свързани с оформлението на дома и градската среда. Целта ѝ е да анализира актуалните тенденции и да определи най-ключовия цвят в интериора и архитектурата за предстоящата година, който да подпомогне потребителите при избора им на цвят и материали за декорация. В избора на цвета на 2023 г. участваха едни от най-изявените интериорни дизайнери в страната – арх. Мария Барбудова и архитекти на интериорно студио „Дизайница“, както и вече традиционните партньори на инициативата – производителите на подови покрития от КАЙ и Кроношпан България.