Новини България

Министър Комитова към архитектите: Останете в България, не отивайте в другите държави

„Останете в България, не отивайте в другите държави. Това е незастроената държава, в която Вие можете да се изявявате през целия си живот. Тази държава разчита на Вас, не само на архитектите, а на всички млади хора“. С тези думи се обърна регионалният министър арх. Виолета Комитова към участниците в третото издание на конкурса „Български архитектурни награди 2021“, на който тя бе патрон и връчи голямата награда. Събитието бе организирано от Камарата на архитектите в България, а международно жури с участието на световноизвестни архитекти определи за победител Винарско имение „Драгомир“ по проект на арх. Тодор Обрешков и Zoom studio.

„Оценявам високо проектите, които участват в конкурса. Виждам модерна, зелена и устойчива архитектура. Поздравявам ви за това, което сте създали с вашия ум, креативност и усилията, които сте полагали. Защото сте уловили духа на съвременната архитектура, световните тенденции, насочили сте вашите проекти в посоките, в които трябва да се развиват всички модерни сгради. Това, което виждам, ме изпълва с вяра и надежда за бъдещето на България“, обърна се към участниците министър Комитова. Сградата победител е изградена в терена на бивша винарска изба в с. Брестник, Пловдивско.

Още 4 проекта получиха специалните награди на престижното международно жури. За първи път в рамките на „Български архитектурни награди“ бе връчен приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България. Отличието бе присъдено на големия български архитект Лозан Лозанов, сред чиито проекти са хотел „Плиска”, църквата на Ванга в Рупите, Държавната резиденция в Бояна, Пощенската палата в Русе и много други значими сгради. В конкурса участваха общо 35 проекта, реализирани в периода от началото на 2019 г. до септември 2021 година (събитието не се проведе през 2020 поради пандемията). В събитието участваха и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и Цветелина Лазарова- началник на политическия кабинет на министър Комитова.

„Много ми е приятно да бъда част от тази церемония. Аз се чувствам у дома си. Аз съм една от Вас, както знаете, разбирам Вашия труд. Оценявам много високо това, което сте направили. Това, което видях, ме изпълва с много надежда и вяра за бъдещето на България. Всички участници заслужават моите адмирации. Видях модерна архитектура, „зелена“ архитектура, енергийно ефективни сгради, устойчива архитектура. Уважаеми колеги архитекти, поздравявам Ви за участието в този конкурс и за това което сте създали с Вашия ум, креативност, с усилията, които сте полагали.

С труда си – всеки ден да се учите, и така през целия живот. Вие сте уловили духа на съвременната архитектура, хваналите сте световните тенденции, насочили сте проектите си в посоките, в които трябва да вървят всички съвременни сгради. Благодаря на всички участници за творбите, които ни представихте, и Ви поздравявам за създадените от Вас архитектурни комплекси. Независимо, че не всички имат награди, вярвам във Вашето бъдеще. Виждам много потенциал във Вас и знам, че ще ставате още по-добри архитекти. Положилите сте много труд и ще продължите да работите в тази професия. А това е трудна професия, за нея се учи много и то през целия живот. Полага се много труд, а работата не винаги е благодарна.

Но форуми като днешния ни зареждат с енергия, дават светлина в тунела и ни изпълват с надежда за бъдещето – Вашето лично, на семействата Ви и на нашата България. Останете в България, не отивайте в другите държави. Това е незастроената държава, в която Вие можете да се изявявате през целия си живот. Тази държава разчита на Вас, не само на архитектите, а на всички млади хора. На Вас се дължи хубавата застроена среда, която ще създадете, красивите градове, цялата социална, производствена и обществена инфраструктура. А тя ще бъде създадена от Вас. Благодаря Ви, че сте част от конкурса и средата. Че създавате все по-хубава застроена среда. Моите адмирации!“.