Новини България

Подписан е Меморандум за нова сграда на Операта в Пловдив

Меморандум за нова сграда на пловдивската опера подписаха служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, кметът на града Здравко Димитров и председателят на фондация „Дом за пловдивската опера“ Любозар Фратев. 300 000 лв. от бюджета на Министерството на културата са заделени за проект на нова сграда на Операта в Пловдив. От фондация „Дом на пловдивската опера“ ще изготвят модел за управление на бъдещата сграда и ще поемат една трета от средствата, необходими за нейното построяването.

„След много години на перипетии, на мъка, Пловдив ще получи едно истинско музикално съкровище. Това ще бъде не само събитие за Пловдив, не само за България, но можете да сте сигурни, че ще има силен международен отзвук“, заяви проф. Велислав Минеков. Доц. Нина Найденова, директор на Пловдивската опера, допълни: „Ние сме изключително професионално обременени да вършим работата си в нормални условия, трябва да имаме пет зали за репетиция, ние имаме две. Трябва да имаме сцена постоянно, на която да пробваме всички наши творчески инвенции. Ние се адаптираме, защото нямаме избор, но съм убедена, че всички артисти проявяват изключителна търпимост и професионализъм именно заради тази вяра, че скоро може би ще имат и своето обещано място“.

Кметът Здравко Димитров обяви, че скоро ще бъде обявен и международен архитектурен конкурс за сграда на Пловдивската опера.