Новини България

Как „хибридният“ модел на работа ще върне хората в офиса

Какво е „хибриден“ модел на работа вече не е тайна за никого. В някои случаи обаче този нов модел се отразява негативно на качеството или скоростта на работа – когато част от служителите са в офиса, друга част – у дома. Според специалистите са нужни промени в работната среда и разпределението на работата.

Ясен график за работа от вкъщи или офиса

За да има яснота за присъствието на хората, е добре да се изготви график за работа, който определя в кои дни има възможност за работа от дома и в кои присъствието в офиса е желателно. Този график е важно да е съобразен с типа работа. Когато става дума за междуекипна среща или креативен старт на нов проект, реалните срещи винаги дават по-добри резултати. Ако това разпределение на задачите се уважава и спазва от всички, хибридният модел на работа ще даде максимални резултати.

Бюрото не е единственото „работно“ място в офиса

„Нашите наематели споделят за нарасналата нужда от споделени работни пространства, не толкова от отделни работни пространства“, разказва пропърти мениджърът на Sofia Airport Center Неделина Трайкова.

Това налага реорганизация на работните пространства, която може да се случи добре само чрез сътрудничество между наемателите и управителите на офис-сградата. Когато се разреши на служителите да станат от бюрата си и да заемат по-удобните кресла и дивани в кътове с мека мебел, атмосферата се променя – разговорите стават по-непринудени, хората се отпускат като у дома си и генерирането на добри идеи не закъснява.

Корпоративната култура по нови канали

Дълги години поддържането на корпоративната култура беше по-скоро занимание в границите на офиса. Сега това се променя. „Хибридният“ модел на работа предполага развиване и на допълнителни канали за комуникация с всички служители така, че да се чувстват част от екипа без значение къде се намират физически. Освен дигиталните канали, провеждането на различни събития на открито също са предпочитан начин за засилване на екипността.

„Едно от големите предимства на нашите сгради е паркът, в който са разположени. Имаме всичко, което ни липсваше по време на локдауна – простор, чист въздух, природа. Пространството все по-често се използва от нашите наематели не само за прекарване на времето в обедната почивка, но и за провеждане на екипни срещи, празнуване на успешни тримесечия и т.н. Можем да кажем, че офисният живот в SAC преля в откритите пространства и можем само да сме щастливи, че предлагаме и такава възможност на нашите наематели“, споделят от пропърти мениджмънта.

Споделените пространства за работа помагат и в друга посока – засилват взаимодействието между екипите и често помагат за изглаждане на конфликтни точки в работата. Както и досега, корпоративната култура на компанията лежи върху споделените ценности, грижата за благосъстоянието на служителите и откритата комуникация.