Новини България

Планът за обновяване на Централната баня е внесен за разглеждане в СОС

Планът за обновяването на Централната минерална баня, разработен от ОП „Софияплан“ вече е внесен за разглеждане в Столичния общински съвет. Вносители на доклада са главният архитект Здравко Здравков и общинският съветник Малина Едрева, съобщават от „Софияплан“. Планът се базира върху задълбочената работа на трите екипа – „Софийски терми“, „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс“ и „Историческа баня“, които бяха избрани в рамките на проведената отворена покана за разработване на концепция за развитие на северното и източното крило на Банята.

„Целта на процеса, който стартирахме преди година по възлагане на кмета, е да намерим най-правилното решение за бъдещето на Централната баня. На финала обединихме събраните познания и идеи в ясен и конкретен план за обновяването на ценната сграда. Той е осмислен от различни гледни точки – функции, финанси, ресурси, стопанисване, целеви групи, ползи, устойчивост. Реализацията на плана ще донесе множество ползи на Столична община – обновена сграда, паметник на културата; нова функция в сърцето на града, притегателна за жителите и гостите на София; възвръщане на минералната вода като един от символите на столицата; възможност за по-здравословен живот и много други“, е коментирал директорът на „Софияплан“ Любомир Георгиев.

Планът предвижда неизползваните крила на сградата да се превърнат в балнеоцентър, който да предлага богато разнообразие от термални услуги. Балнеоцентърът може да съжителства успешно с Регионалния исторически музей, като двете части на сградата се допълват. Проектът за обновяване следва да бъде избран с архитектурен конкурс за идеен проект с възможност за международно участие. По този начин ще бъдат осигурени разнообразие от качествени проектни предложения и широка публичност на процеса. Планът предлага конкурсът да се проведе в две фази. На финала журито да избере три проекта, които да бъдат наградени и откупени от Столична община, информират от „Софияплан“.