Новини България

„БежаВю“ ще преобразява интериора догодина

Красив светъл нюанс на бежовото, с причудливото наименование „БежаВю“, ще бъде цветът на 2021-ва. Той бе избран въз основа на прогнозите и очакванията на изявени интериорни дизайнери, архитекти, производители на подови настилки, платове и дамаски, художници, колористи, блогъри и артисти за съвременно градско изкуство за водещите тенденции в дизайна и архитектурата. Инициативата е част от традиционната кампания на „Оргахим“ „Цвят на годината“, която се провежда за шести път и дава погледа на професионалната гилдия към възможностите за работа с цветовете. Участниците откроиха актуалния тренд, събирайки влияния от глобалния дизайн в оформлението на пространства, поп културата, модата и технологиите. Играта на думи за „вече видяното“ обединява общата във всички тенденции нужда да се отворим за промяна, да се заредим с надежда и оптимизъм, вярата за по-добър живот.

Същевременно сетивата на българските експерти уловиха необходимостта от увереност, търпеливост и сила, които да превърнем в извор на нови възможности, в източник на уют, сплотеност и връзка със семейството. В резултат се появи „БежаВю“ 2021 – бежовият нюанс на надеждата и новото начало. Цветът на 2021 е в нежните отенъци на бежовото, като общата му символика е свързана с основата, базовостта (каквато носят всички нюанси на кафявото), спокойствието и устойчивостта. В центъра му е интегрираният човек, коментира колористът доц. д-р Албена Павлова, преподавател в НБУ.

„Цветът отразява нуждата ни от спокойствие, устои, връзка със Земята кърмилница и светлина. Ако разгледаме по-внимателно съдържащите се в него цветове, то ще открием оптимизъм и надежда (носени от жълтото), жизненост (носена от едва докоснатото червено), доверие (от почти невидимото синьо), а ефирността и светлината, които струят от него, се постигат от млечността и вълшебството на бялото, което е цвят на чистотата, на просперитета, на вярата, на прехода (на границата между видимото и невидимото), на зората и късмета, на мъдростта. Надяваме се този цвят да внесе в домовете ни баланс и успокоение, но и да ни зареди с оптимизъм и жизненост“, допълни доц. Павлова. „БежаВю“ е нов прочит на най-използвания и харесван от българите бежов нюанс, който неминуемо ще ни връща към топлината на спомена по нещо „вече преживяно“ и същевременно ще отключи спокойствието и силата ни да продължим смело напред“, подчерта маркетинг мениджърът на „Оргахим“ Емил Кунчев.