Новини България

Област Варна на първо място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради

Област Варна е на първо място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради, съобщиха от Териториалното статистическо бюро в града. Според предварителните данни броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в областта през второто тримесечие на годината, е 105, като новопостроените жилища в тях са 739.

След Варна се нареждат областите:

– София със 103 сгради, в които има 993 жилища;
– Бургас с 96 сгради и 475 жилища;
– Пловдив със 78 сгради, в които са разположени 340 жилища.

Най-висок е делът на новопостроените двустайни жилища – малко над 42%, след това са тристайните – близо 36%, а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи – едва 2,3%. Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през второто тримесечие в Област Варна, е 58,2 хил. кв. м. или с 35,2% повече в сравнение със същия период на 2019 г. Жилищната площ се е увеличила с 20,6% и достига 37,3 хил. кв. м., като средната полезна площ на едно новопостроено жилище в област Варна, се увеличава от 75,7 кв. м. през второто тримесечие на миналата година, до 78,8 кв. м. през тази година.

Варна е на пето място сред областите с най-малка средна полезна площ на едно новопостроено жилище, като първа е област Монтана, следвана от областите Велико Търново, Перник и Бургас. Най-голяма средна полезна площ на новопостроено жилище е регистрирана в областите Разград – 137,6 кв. м. и Силистра – 135,3 кв. м.