Новини България

Нова детска градина в Кръстова вада

03Заместник-кметът на Столична община Ирина Савина и кметът на район „Лозенец“ Любомир Дреков представиха проект за изграждане на дългочакана нова детска градина в местността „Кръстова вада – изток“. На територията на местността това е единственият общински терен, предвиден за изграждане на детска градина.
Бъдещата детска градина за 6 групи – 2 яслени и 4 градински ще бъде разположена на площ от 3778 м2. и ще разполага с физкултурен салон и басейн. Водата в басейна ще бъде загрявана от соларни панели, разположени на покрива. Системата за отопление и захранване с топла вода ще е комбинирана, като ще се използва котел на газ, ток и соларни панели, като основният топлоизточник ще са соларните панели. Получената от тях топла слънчева вода освен за басейна, ще се използва за отоплението на цялата сграда и за покриване на всички битови нужди от топла вода.
Дъждовната вода, която ще се събира на покрива, ще се отвежда в специално монтиран резервоар и чрез вградена в него помпа, ще се използва за поливане на двора на градината.
В двора на градината ще бъдат разположени 6 детски площадки. До нея ще бъде изградена и детска площадка, която ще ползват всички деца в района.
„През 2015 година освен проектът за изграждане на новата детска градина в местност „Кръстова вада-изток“ ще бъдат изготвени още 13 проекта за изграждане на детски градини“ – заяви заместник-кметът Ирина Савина.