Новини Свят

Маракана – един от най-модерните, безопасни и енергийно ефективни стадиони

Контролът на 3 000 осветителни тела, които изграждат монументална осветителна система, 17 асансьора, 12 ескалатора, 292 бани, 60 бара и повече от 500 измервателни и защитни устройства на стадион „Ещадио журналиста Марио Фильо”, по-познат като „Маракана”, се осъществява от едно единствено място – стаята за контрол и наблюдение,  оборудвана от Шнайдер Електрик. Освен наблюдението на консумацията на енергия на стадиона в реално време, осветлението на общите части, вентилацията, климатиците, генератори, изпускателни тръби, UPS, контрол на достъпа, противопожарна система, CCTV и хидравлика също са управлявани от стаята за контрол.

Следвайки международните стандарти, изисквани от FIFA, Шнайдер Електрик, глобален специалист в енергийния мениджмънт, както и неговите партньори, са разработили проект за автоматизация с интелигентна мрежа. Тази мрежа обединява системи, които взимат под внимание 36 000 различни променливи. „Така „Маракана” се присъединява към първокласния списък от интелигентни стадиони в света, чиято технологична архитектура позволява управлението на различна информация в реално време, както и дава възможност процесът на вземане на решения да стане по-бърз и ефективен”, казва Жоао Каро Адералдо, вицепрезидент на Направление Електроразпределение в Шнайдер Електрик – Бразилия.

Осветлението на стадиона се контролира от системи, използващи DMX и KNX протоколи, което в допълнение към интеграцията с мрежата, позволява предварително програмирани осветителни комбинации – както цветове, така и създаването на различни сценарии. В реално време се обработват съобщения за грешки в наблюдаваните системи, показващи текущите стойности за всяка ситуация, което прави работата на стадиона по-безопасна и по-ефективна. Из целия стадион са разпрострени над 300 модерни табла за автоматизация, които използват отворени протоколи за комуникация. Освен лесната интеграция на всички системи и процеси, решенията на Шнайдер Електрик позволяват да се постигне икономия на енергия до 36 %.

Шнайдер Електрик осигурява на стадиона и система за сигурност, съставена от висококачествени камери и интелигентни системи за наблюдение и запис на изображения. Интегрираната система за наблюдение предлага интерфейс за видео залавяне, корекции на наблюдавани зони и контрол на достъпа. Системата за съхранение на изображенията върши тежката работа: данните се анализират и автоматично отбелязват, докато алармите са изпращани на операторите, само когато има подозрителна дейност.  Чрез динамичните данни, предоставяни в реално време, инцидентите могат да бъдат лесно идентифицирани и разрешени, осигурявайки по-сигурна среда. Шнайдер Електрик предоставя всички електроразпределителни апарати, включително консумирана мощност при средно напрежение, трансформатори, бронирани автобуси за дистрибуция на панели и разпределителни табла и осигуряването на ниско напрежение в различни области.

Глобалният обхват на решения, предлагани от Шнайдер Електрик, осигуряват спестяване на енергия и оперативна ефективност на администрацията на стадиона и най-вече –  сигурността на неговите посетители.