Новини България

С метро до летището през 2015 г.

Три булеварда – „Кръстьо Пастухов”, „Александър Малинов” и „Обиколна”, ще бъдат цялостно обновени с разширението на двата участъка на метрото – от бул.”Цариградско шосе” до летище София и от „Младост 1” до Бизнес парк София. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на 8 юли при проверка на напредъка на строителните работи на Етап ІІІ от Проекта за разширение на метрото. С изграждането на двата участъка ще бъдат изградени инженерните мрежи и обновена пътната инфраструктура над метрото, съобщи profit.bg.

© Atelier Serafimov Architects

© Atelier Serafimov Architects

От края на 2012 г. започна изграждането на разширението на метрото до летището, а през април тази година – до Бизнес парк София. Строят се близо 8 км и 7 метростанции. Работи се усилено, като до края на юни са изпълнени над 21% от дейностите, работи се на 11 участъка по всички 7 метростанции. Най-важното е, след качественото изпълнение, спазването на графика, каза кметът Фандъкова.

До края на годината се очаква да започне изграждането на участъка от метрото по бул.”Черни връх” от станция „Джеймс Баучер” до ул.”Сребърна”. Двата участъка се финансират със средства от ОП „Транспорт”. В началото на 2015 г. се предвижда София да има метро до летището, което ще осигурява връзка на пътуващите с центъра и Централна гара.

Към момента делът на метрото в системата на градския транспорт е 24%, а от 2015 г. ще бъде 32%. Изготвен е и идейният проект за линия 3, която е предложена за строителство през програмния период 2014-2020 г.

Източник: publics.bg